Какви са стъпките за вписване в Регистър на треньорските кадри


Какви са стъпките за вписване в Регистър на треньорските кадри
01-02-2021 01:33 | BGbasket.com

Старши треньорът на мъжкия национален тим на България Росен Барчовски, който е член на Треньорската комисия и мениджър Национални отбори и развитие на подрастващи състезатели към БФБаскетбол преди време обясни подробно какви са стъпките за получаване на регистрация.

 

Детайлите можете да намерите и в Наредбата за треньорските кадри на ММС.

 

Предлагаме ви отново някои акценти от интервюто на Барчовски за БФБ с повече обяснения по въпроса:

 

"От миналата година (б.р. интервюто е от юли, 2020 г.) е в сила Наредба за треньорските кадри на ММС. Всички федерации са длъжни да я изпълняват, а всички треньори, за да получат правоспособност, трябва да бъдат вписани в Регистъра на треньорските кадри на ММС. БФ Баскетбол изпрати Наредбата на всички баскетболни клубове веднага след нейното приемане през февруари 2019 г. , така че те би трябвало да са запознати с нея. За съжаление изглежда, че, понеже крайният срок за вписване в регистъра е февруари 2021 г., повечето клубове и треньори тогава са приели, че имат време и са забравили за това задължение, а нещата наистина са спешни. След февруари 2021 г. БФ Баскетбол няма право да допусне треньори, които не са вписани в регистъра на ММС да бъдат картотекирани и да водят баскетболни мачове.

 

Ще поясня основните изисквания на Наредбата за заемане на длъжността треньор. На първо място е изискването за завършено висше образование, специалност „треньор по даден вид спорт“, степен бакалавър. Възможна е и комбинация от завършено, каквото и да е висше образование, степен бакалавър, придружено от завършена следдипломна квалификация, специалност “треньор по даден вид спорт“. В момента сме подали всички необходими документи до ММС за признаването на  тригодишната треньорска школа – „Треньорски сертификат на ФИБА Европа“ за международна треньорска квалификация по смисъла на Наредбата, която приема и такова образование като достатъчно за заемането на длъжността треньор.  Познавам добре нивото и работата на този курс. Вярвайте ми, много високо е.

 

Всеки треньор трябва да подаде документи за вписване в треньорския регистър на ММС. Редът и изискванията е точно описан в чл. 16 на Наредбата, а тя може да се види на сайта на ММС, където може да се свалят и необходимите формуляри. Подчертавам, регистрацията се извършва лично от треньора в ММС, не в БФ Баскетбол.

 

Във връзка с изискванията на ММС Треньорската комисия към БФ Баскетбол изготви проект на нов „Статут на треньора“. В него са включени изискванията и правилата за получаване на треньорска категория, т.нар. „лиценз“  и разбира се, го препраща към задължителните изисквания на Наредбата за образователен ценз. В този документ е определен необходимия стаж за придобиване на различните нива треньорски лиценз в БФ Баскетбол и възрастовите групи, с които може да се работи съобразно нивото на лиценза. Тук е мястото да спомена, че съгласно Наредбата е необходимо образование и вписване в Регистъра на треньорските кадри и на помощник треньорите. Статутът на треньора ще бъде обсъждан, и евентуално утвърден на следващото заседание на УС. Веднага след това ще бъде публикуван в официалния сайт на БФ Баскетбол. Треньорите и клубовете ще се запознаят с подробностите в него.

 

Един от най-често задаваните въпроси е ще може ли да се работи с временни лицензи. Няма да може след 12.02.2021 г. (този срок вече е удължен до 2022). Не заради решение на федерацията, а поради невъзможността за регистриране в ММС съобразно Наредбата. Съзнавам добре сериозността на този проблем . Но в края на краищата, и клубовете, и треньорите много отдавна са известени за изискванията за определено образование. Бяха направени огромни компромиси, имаше предостатъчно време за получаване на нужното образование. Подобни, или даже много по-високи са условията за практикуване на определена професия в много сфери на обществения живот. Ние не можем да сме изключение.

 

Успешното регистриране ще зависи от завършеното образование. С представени дипломи. Не с уверения за текущо образование или семестриално завършване.  Ако са от чужбина ще е необходим превод и легализация съгласно изискванията на Наредбата.  

 

Трябва да е ясно за всички, че Наредбата на ММС не допуска изключения. Нито „временни лицензи“. Нито ще важат получени „постоянни лицензи“ без необходимото образование. Такива треньори няма да бъдат регистрирани, а ако не бъдат регистрирани нямат право официално да упражняват треньорската професия.

 

Единственото изключение в Наредбата е т.нар. „заварено положение“. Родените преди 31.12.1969 г. треньори с получен лиценз, без изпълнени условия за образование, ще бъдат регистрирани, но няма да имат право да повишават лиценза си."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи