Лукойл Нефтохимик спечели златните медали в НБЛ-жени


Лукойл Нефтохимик спечели златните медали в НБЛ-жени
Лукойл Нефтохимик отново е шампион (сн. BGbasket.com)
17-04-2011 20:55 | Иван Вълчанов

Лукойл Нефтохимик защити титлата си в шампионата на Националната баскетболна лига за жени, след като победи Левски с 85-80 в четвъртия мач от финалната серия. Срещата беше изключително оспорвана и всичко трябваше да се реши в самия край, а страхотно за победителките играха ДеТрина Уайт, която бе непробиваема под коша, както и Олена Самбурска. Така тимът стана шампион за трета поредна година след 3-1 победи в серията и завърши сезона по най-добрия възможен начин.

 

Срещата започна добре за шампионките, които поведоха със 7-2 в началните минути. Бързо след това обаче „сините” успяха да намалят дефицита си и да се доближат само на 2-3 точки от съперника. Малко след средата на първата четвърт те се приближиха на точка от съперника, а в следващата атака поведоха за първи път в мача при 14-13. След края на първата част пък Левски водеше с 22-20.

 

Минималната разлика в полза на домакините се запази в началото на следващите 10 минути, но съвсем скоро бургазлийки изравниха при 29-29. В следващите минути Левски отново поведе, показвайки голямо желание за победа и контролирайки събитията на терена. Лукойл Нефтохимик обаче отново успя да изравни за 37-37, а на почивката водеше с 2 точки – 41-39.

 

Гостите от Бургас успяха да задържат водачеството след подновяването на играта, въпреки че Левски бе плътно зад тях и беше готов да накаже всяка грешка на съперника си. До средата на третата десетка преднината на Лукойл се запази 4-5 точки, но малко преди края й стана 8. Страхотна серия от 7-0 на „сините” обаче намали разликата само на точка. В последните секунди на частта пък Олена Самбурска наниза тройка за 63-59 за тима й преди последните 10 минути.

 

През по-голямата част от последната четвърт Лукойл Нефтохимик запази преднината си, но 3 минути преди сирената „сините” успяха да свалят разликата и изравниха при 74-74, за да започне всичко в срещата отначало. След много напрегнати следващи атаки се стигна до ново равенство при 76-76, а минута и половина преди края Стефан Михайлов взе тайм-аут. Анна Соколан вкара два наказателни удара, след което Левски сгреши и Олена Самбурска вкара един наказателен за 79-76. След това Бъчварова извърши нарушение и отново намали разликата на точка. След това Соколан бе фаулирана и бе безпогрешна от линията за 81-78 при 15 секунди до края. До края не се получи обрат и така Лукойл защити титлата си.

 

За новите стари шампионки абсолютно неудържима под коша беше ДеТрина Уайт, която овладя внушителните 25 борби (повече отколкото целият отбор на Левски имаше в защита - 23), а също така вкара 24 точки. Олена Самбурска пък бе неудържима в атака и вкара 26 точки.

 

За Левски Радослава Бъчварова и Петя Джамбазка бяха над всички с по 23 точки. Диана Найденова пък се включи с 18, но усилията на тима не бяха достатъчни за пращане на серията в пети мач.

 

Изявлението на треньора на Левски Стефан Михайлов след мача може да прочетете тук

 

Изявлението на треньора на Лукойл Нефтохимик Петко Маринов след мача може да прочетете тук


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ - ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМИК

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛНИТЕ МАЧОВЕ В НБЛ - ЖЕНИ

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА В НБЛ - ЖЕНИ, СЕЗОН 2010/11

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА В НБЛ - ЖЕНИ, СЕЗОН 2010/11


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи