Дунав Еконт е първият финалист за купата


Дунав Еконт е първият финалист за купата
Берое отстъпи на Дунав (сн. Желязко Динев)
25-01-2010 19:30

Дунав Еконт стана първия отбор, който се класира за финал на тазгодишното издание за купата на страната, носеща името „Леденика-България”. Русенки надиграха отборът-домакин на Финалната четворка Берое 07 със 76-62 и за трета поредна година ще се опитат да спечелят купата на България. В предните две издания те играха финал, но загубиха от Лукойл Нефтохимик през 2008 и от Монтана 2003 през 2009. Така утре русенки ще се опитат да обогатят витрината си с първа купа на България, а съперникът им ще се определи от втория полуфинал между отборите на Монтана 2003 и Лукойл Нефтохимик.
 
Наталия Топалова вкара първия кош в мача, но след това домакините отговориха с 6 поредни точки (4 на Петя Джамбазка и 2 на Ралица Нанева). 3 минути и половина преди края на първата четвърт съставът на Берое 07 все още имаше аванс от 4 точки – 10-14, но гостите от Русе направиха серия от 7-0 и принудиха старши треньорът на „зелените” Стефан Михайлов да вземе тайм аут малко повече от 2 минути преди края на десетката. Тя завърши с преднина от три точки в полза на Дунав Еконт – 22-19.
 
В първата минута на втората десетка и двата отбора не успяха да си отбележат нито една точка, а веднага след това младата надежда на русенския баскетбол Даниела Петева увеличи на 24-19. Американката Латаша Байърс намали от наказателната линия, но веднага след това Елена Йоловска отбеляза тройка за 27-20 в 12-та минута от срещата. Точно 4 минути преди края за първи път русенки поведоха с двуцифрен аванс – 34-24. Малко по-късно се стигна и до най-голямата преднина в полза на Дунав за тези първи 20 минути – 12 точки, но след отличен пас в заключителните секунди на Байърс към Катя Кордова оформи резултат от 42-32 на почивката за гостенките.
 
Берое 07 започна ударно второто полувреме и след 6 поредни точки (две на Байърс и 4 на Нанева) набързо свали разликата до само 4 точки – 42-38 след само минута и половина игра. Серията на домакините прекъсна най-добрата баскетболистка на гостенките до този момент – Шарел Алън със своята 14-та точка. В следващата си атака Наталия Ануфриенка застана на линията за наказателната линия и не пропусна да увеличи за 46-38 точно 7.40 минути преди края на третата четвърт. Напрежението си каза думата в следващите 4 минути, тъй като и двата отбора се надпреварваха да грешат и не успяха да си отбележат нито една точка. „Сушата” прекъсна Байърс с един наказателен удар, а 3.40 преди края резултатът стана 46-39. Но в тези минути старозагорки изпуснаха момента да намалят още повече, а опитен тим като Дунав Еконт отбеляза набързо 5 поредни точки и 12 минути преди края на срещата русенки отново имаха 12 точки в плюс – 51-39. Частта приключи при 57-46 за Дунав Еконт след като общо взето Байърс не позволи на Дунав Еконт да дръпне с повече в резултата. Въпреки, че е доста натежала, тя показа своите умения в подкошието и на няколко пъти размина пазачите си.
 
Именно Байърс направи разликата с едноцифрени измерения в началото на последната част – 57-48, но Зорница Костова с първа тройка в мача увеличи на 60-48. Малко под 6 минути преди края състезателките на Дунав Еконт поведоха с 18 точки ралзика – най-голяма в този мач – 68-50. Последен щурм на домакините свали до 8 точки 2.34 преди финалната сирена – 70-62 след като от тройката се разписа не кой да е, а самата Байърс. Това бе всичко, което баскетболистките на Берое 07 успяха да сторят в тази среща. С по-голямо самочувствие и с повече концентрация Дунав Еконт затвори срещата за крайното 76-62 в тяхна полза.
 
Пет състезателки на Дунав Еконт завършиха с двуцифрен точков актив. Най-много отбеляза Алън – 16, Даниел Бъргин и Наталия Топалова добавиха по 12, а Костова 11 точки.
 
Байърс бе най-резултатната баскетболистка в срещата с 20 точки, а освен това тя добави и 6 борби. Американката бе полезна, но присъствието променя коренно начина на игра на отбора. Силата на старозагорки е в по-бързата игра и използването на качествата в тази насока на Нанева, Кордова, Джамбазка и Пашева, а наличието на Байърс в отбора определено не отговаря на това.
 
Нанева завърши с 11 точки, но игра само 21 минути, тъй като натрупа фалове и в последната четвърт напусна за 5 лични нарушения далеч преди края на мача.
 
Берое 07 отбеляза само 2 тройки от 12 опита или само 17 %, а освен това загубиха и борбата под двата коша – 29 срещу 37 за гостенките.
 
Отборът на Берое 07 ще играе в малкия финал от 15.30 утре срещу загубилия от втория полуфинал между съставите на Монтана 2003 и Лукойл Нефтохимик. Дунав Еконт пък от 18.00 ще спори за златните медали с победителя от същия мач.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЕРОЕ 07 – ДУНАВ ЕКОНТ 
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”-ЖЕНИ 
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛНАТА ЧЕТВОРКА ЗА КУПА „ЛЕДЕНИКА”-ЖЕНИ

Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи