Планимир Дафинов: ЦСКА иска да изгражда професионални състезатели


Планимир Дафинов: ЦСКА иска да изгражда професионални състезатели
(сн. БФБ)
07-07-2022 12:02 | BGbasket.com

За две години работа в ЦСКА Планимир Дафинов успя да изведе тима до титла и купа - при 14-годишните момчета. Младият треньор вече води и национална селекция, а пред BGbasket.com той сподели мнението си за развитието на децата в тази възраст.

 

Какви са най-големите предизвикателства в тези възрасти - 12-14 - годишни?
- Едно от най-големите предизвикателства в тази възраст е да успееш да им привлечеш вниманието, да ги запалиш и да заобичат играта. Да ги убедиш, че единственият начин да се развиват в спорта, е да прекарват повече време в залата, което в днешно време е много трудно, поради заобикалящите ги изкушения, като телефони, компютри и др.

 

Как беше конкуренцията на финалите във Варна и какво видя ти и като национален селекционер?
- Аз мисля, че клубовете се стараят да надграждат играта си и да повишат нивото си. Във всички участващи отбори виждам положителни аспекти в играта, но смятам, че определено има накъде да се подобри техническото ниво на децата.

 

Какво можем да очакваме в следващите сезони от този набор на ЦСКА?

- Целта на клуба е да развиваме децата. Стараем се да изграждаме състезатели, които да стигнат до мъже и да играят професионален баскетбол. Казвал съм го и преди, че няма значение дали ще станеш първи, втори или трети, ако след това никой от тези деца не успее да се реализира като професионален играч.

 

Имате ли планове за европейско участие, в предишни години отбори на ЦСКА участваха в различни лиги извън България?

- Имаме такива амбиции, тези мачове биха били полезни за развитието на децата.

 

Ако можеше да промениш едно нещо в българския баскетбол в момента, какво би било то?
- Ако мога да променя едно нещо в българския баскетбол, то ще е да събера всички талантливи деца да тренират на едно място, за да може да има конкуренция между тях и да се развият. В България има много талантливи деца, но за съжаление нямаме условията и ресурсите, които имат другите страни за развитието на децата.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи