Васил Христов: Имахме шанс за финал


Васил Христов: Имахме шанс за финал
(сн. FIBA.basketball)
24-07-2023 17:17 | Мария Маринова

Старши треньорът на националния отбор на България за младежи U20 Васил Христов е уверен, че тимът ни е имал шанс да се класира за финала на Европейското първенство в Дивизия B и да спечели промоция в елита. „Лъвчетата“ допуснаха само една загуба в групата си, но тройна въртележка ги остави извън борбата за медалите и в крайна сметка те завършиха десети. Ето какво още сподели наставникът пред BGbasket.com след края на шампионата в Северна Македония:

 

- Каква е равносметката ти за представянето на България в Скопие?

 

- Основната цел пред нас беше да се класираме в дивизия А. Към това се стремяхме играчи и треньори. С оглед на факта, че не успяхме, в нас има разочарование. Хубавото бе, че отборът записа пет победи и показа резултатна и атрактивна игра.

 

- Доволен ли си от момчетата като отношение и старание?

 

- В продължение на подготовката и първенството момчетата показаха много голямо старание и отношението им беше професионално, за което им благодаря. Точно тази дума - отношение, е това, което характеризира този отбор.

 

 

- Загубата от Северна Македония бе единствена за тима ни в групата, но на практика именно тя ни остави извън Топ 8. Защо се стигна до този резултат?

 

- Когато целта пред теб е да достигнеш до финала, то трябва да победиш и силните отбори по пътя. Срещу Северна Македония изпуснахме контрола на двубоя през третата част и се пропукахме в нападение. За съжаление това се получи в решителен за нас двубой. Но ако беше станало на полуфинал например, целта отново нямаше да бъде постигната. Мен ме радва фактът, че тимът ни остана заедно, побеждавахме и губехме заедно.

 

-  С оглед на това, че два отбора от групата ни - Чехия и Северна Македония, играха финал, постижима ли цел бе Дивизия А?

 

- Ние сме единственият отбор, който успя да победи шампионите от Чехия. Това е показателно, че определено имахме своите шансове да достигнем до финал.

 

 

- Преди заминаването си пожела, когато приключи първенството, да сте направили така, че да няма за какво да съжалявате. Съжаляваш ли за нещо сега?

 

- Разбира се, че има съжаление. Винаги можеш да се представиш по-добре. Но така е в спорта и трябва да се учим и развиваме всеки ден.

 

- Какво е мнението ти за нивото на отборите на Европейското първенство?

 

- Силите на първенството бяха много изравнени. Във всички отбори имаше енергия и старание, добри изпълнители, но едно нещо изпъкваше - липса на постоянство и лесна загуба на концентрация.

 

 

-  Какво трябва да се подобри в работата с подрастващите в България, за да постигаме по-добри резултати?

 

- Важно е ние, треньорите, да не изпускаме стъпките от развитието на един състезател. Да следваме сензитивните периоди за развитие на двигателните качества, да уважаваме и разбираме играчите, за да намерим правилния начин да ги мотивираме да работят и да им помогнем да достигнат потенциала си. На играчите бих казал да не чакат нищо наготово, да се трудят, да изискват от себе си и да преследват мечтите си упорито.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U20, Васил Христов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи