Юношите U18 се отърсиха бързо и остават в битката за Топ 8


Юношите U18 се отърсиха бързо и остават в битката за Топ 8
(сн. FIBA.basketball)
24-07-2023 00:43 | BGbasket.com

Национален отбор по баскетбол за юноши U18 записа зашеметяващ успех на европейското първенство в Матозиньош, Португалия, Дивизия B. Селекцията на Асен Николов срази именно домакините от Португалия с 85:59 в среща от третия кръг в група D.

 

Така българите си оставиха шансове за класиране към осминафиналите. "Лъвовете" до момента са с два успеха и едно поражение, като се настаниха на върха във временното класиране в потока. Следващият им мач ще бъде на 25 юли (вторник), когато ще се изправят срещу Латвия в последен мач от груповата фаза.

 

Мачът не доигра Иво Корестилов, който получи контузия в глезена още в начало на първия период.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Българските национали започнаха уверено срещата и поведоха със 7:3, но португалците бързо наваксаха изоставането и до края на частта двата тима се движиха равностойно, като селекцията на Асен Николов разполагаха с точка преднина - 17:16. През вторите десет минути обаче "лъвовете" показа повече воля и борба, като направиха аванса си двуцифрен при 32:21 след добри изяви на Стефан Михайлов, Теодор Трифонов и Момчил Кадиев. В самия край на полувремето домакините се опитаха да скъсят изоставането си - 31:34, но българите запазиха концентрация в последните секунди, а поредни добри включвания на Михайлов и Александър Гавалюгов запазих лидерството на тима ни при 39:32 на почивката.


Третата част се оказа ключова за крайния изход, а българите показаха отлична стрелба от далечно разстояние, за да оставят Португалия зад себе си в резултата. Две поредни точни стрелби от тройката на Максим Бочев  направи аванса на "лъвовете" отново 13 точки, а в последните секунди от периода Джереми Колев увеличи разликата до 61:46 след два точни наказателни удара.

 

(сн. FIBA.basketball)

 

В началото на заключителната четвърт Александър Гавалюгов показа отлични отигравания от средно и далечно разстояние, като за целия период отбеляза 13 точки колкото отборът на Португалия за частта. Страхотни включвания направиха и Деян Колев, Стефан Михайлов и Момчил Кадиев, за да увеличат драстично преднината на България. Така в края на срещата Асен Николов успя да даде възможност на всички момчета да запишат минути на терена, като завъртя целия състав.

 

Александър Гавалюгов завърши мача с точно 30 точки, към които добави и 4 асистенции. Стефан Михайлов бе безгрешен от тройката с 15 точки и 5 борби при 4/4 стрелба от далечно разстояние, а Максим Бочев (5 борби) и Момчил Кадиев реализираха по 11 точки за успеха на България.


Рубен Прей бе над всички за Португалия с дабъл-дабъл от 21 точки и 16 борби. Нейтън Нороня вкара 11 точки, а Педро Сантос се разписа с 10 точки и 9 борби.

 

 


 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ U18 ОТ МАЧА С ПОРТУГАЛИЯ U18

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2023 ЗА ЮНОШИ U18, ДИВИЗИЯ В

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПИТЕ НА ЕВРОБАСКЕТ 2023 ЗА ЮНОШИ U18 / ДИВИЗИЯ B

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U18
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи