България U18 изпусна Белгия след драма и продължение


България U18 изпусна Белгия след драма и продължение
(сн. FIBA.basketball)
23-07-2023 00:44 | BGbasket.com

Националният отбор по баскетбол за юноши U18 допусна първа грешка на европейското първенство в Матозиньош, Португалия, Дивизия В. Съставът на Асен Николов отстъпи пред Белгия със 75:76 след продължение в инфарктна среща от втория кръг в група D. 

 

По този начин младите „лъвове“ имат на сметката си победа и загуба, като заемат третото място във временното класиране. На 23.07 (неделя) от 22:30 българите ще се изправят срещу домакините от Португалия.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Българите влезнаха лошо в двубоя и позволиха на противника да направи серия от 12:0, а тройка на Александър Гавалюгов откри резултата за "лъвовете" едва в четвъртата минута. Последваха добри отигравания на Максим Бочев, Стефан Михайлов и Гавалюгов, които дадоха шанс на българите да направят серия от 15:5, с която поведоха с точка. В края на периода баскетболистите на Асен Николов не дадоха на белгийците да се отскубнат напред и частта завърши при равенство от 19:19.

 

Вторите десет минути баскетболистите ни показаха по-уверена игра и след 5 точки на Максим Бочев и кош на Джереми Колев тимът ни си осигури аванс при 28:21. "Лъвовете" останаха без точна стрелба в рамките на три минути, за които Белгия успя да стопи напълно изоставането си и да поведе с точка. Иво Корестилов върна лидерската позиция на тима ни след добро отиграване в подкошието, а Гавалюгов и Джереми Колев увеличиха преднината на България на 37:31. Така до почивката белгийците успяха да отбележат само един кош, с който единствено намалиха изоставането си на 4 точки.

 

След подновяването на играта "лъвовете" върнаха аванса си при 40:33, но тимът на Белгия постепенно започна да топи разликата и след шест минути игра, равенството бе на лице - 45:45. В рамките на оставащите четири минути до края на периода двата състава успяха да отбележат само още по един кош.

 

(сн. FIBA.basketball)

 

Още в първата атака на заключителния период баскетболистите на Асен Николов показаха по-добра стрелба от тройката и излезнаха напред след точна стрелба на Момчил Кадиев. Тимът ни запази водачеството, дори и с лека преднина, а Теодор Трифонов увеличи аванса на "лъвове" до 6 точки - 55:49. Белгийците обаче отново се върнаха в мача и дори стопиха разликата до една точка, когато Максим Бочев се намеси с важна тройка, а след това и Иво Корестилов с добро отиграване под коша и нарушение за 63:57. Българите отново не успяха да отбележат попадение за оставащите 2:06, а след грешка на Момчил Кадиев и нарушение, противникът вкара мача в продължение.

 

В първите седем секунди от добавеното време Белгия поведе със серия от 8:0 при 68:63, но Александър Гавалюгов се нагърби, за да стопи напълно разликата за ново равенство. Лесни отигравания за белгийците отново ги отведоха напред с 4 точки при 1:31 минути до края на двубоя. Стефан Михайлов намери пролука в защитата на противника и бе награден с два наказателни удара, при които бе точен. Пресата на цял терен на "лъвовете" се оказа и ключово, за да откраднат топката, а Максим Бочев да си спечели фаул и кош. Той обаче не бе точен при стрелбата си, но Иво Корестилов бе на точното място, за да овладее борбата и да отбележи лесни две точки - 75:73. Ноа Мьосен успя да си изпроси кош и фаул от съдиите 16 секунди преди сирената, които изкараха Момчил Кадиев с пет лични нарушения, докато в последната атака за България Стефан Михайлов не успя да вкара стрелбата си от тройката.

 

За България с 22 точки и 7 асистенции завърши Александър ГавалюговМаксим Бочев показа добра игра в нападение и записа 19, близо до дабъл-дабъл с 12 точки и 9 борби остана Иво Корестилов.

 

Ноа Мьосен бе над всички за успеха със своите 25 точки, Адедау Полет отбеляза 18 и добави 7 борби, с 16 е Лукижон Зечевич.


 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ U18 ОТ МАЧА С БЕЛГИЯ U18

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2023 ЗА ЮНОШИ U18, ДИВИЗИЯ В

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПИТЕ НА ЕВРОБАСКЕТ 2023 ЗА ЮНОШИ U18 / ДИВИЗИЯ B

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U18
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи