Асен Николов: Дивизия А беше възможна и с малко шанс


Асен Николов: Дивизия А беше възможна и с малко шанс
(сн. БФБ)
16-08-2023 20:06 | Деляна Кадиева

Селекционерът на България U18 Асен Николов смята, че влизането в Дивизия А е било напълно постижим цел за отбора ни с малко повече шанс. Пред BGbasket.com наставникът направи анализ на цялото Европейско първенство в Матозиньош, конкуренцията и представянето на тима ни:

 

"Ако трябва да си направим равносметка или оценка, бих я разделил на три части. Като класиране: незадоволително. Като офанзивна игра: много добра. На първо място сме по асистенции на турнира и в първите четири по ефективност. В дефанзивен план: задоволително. Имаше много старание, но и много пропуски в защита.

 

Впечатлен съм от отношението и старанието на момчетата. За мен беше удоволствие да работя в такава атмосфера още от първия ден на подготовката. За нас като треньорски щаб беше страхотно да гледаме как се подкрепяха един друг през цялото време.

 

Поражението от Белгия беше най-болезнената загуба за нас в Португалия. Допуснахме някои грешки в решаващи моменти на мача, както и две грешни решения в защита. Както казах и на момчетата след мача, с времето и опита, който ще натрупат, едва ли някога пак ще им се случат. Благодарен съм им за часовете след мача, когато ни беше тежко. Не спряха да се подкрепят един друг и да вярват в себе си. На другия ден изиграха страхотен мач срещу домакините от Португалия.

 

Дивизия А беше реална и постижима цел. Още след изиграването на мачовете в първите два дни стана ясно, че двата отбора от нашата група, които влязат в осмицата, имат най-голям шанс за финал. По мое мнение четирите най-добри отбора на турнира бяхме в нашата група. Като пример бих дал Белгия, която игра финал, при загуба от Португалия в последния мач щеше да играе от 17 до 22 място на Европейското. Така че да, Дивизия А беше възможна и с малко шанс.

 

Нивото беше доста високо. Имаше доста различни стилове на игра. Смятам, че като качество на състезатели не отстъпваме на никого. Превъзхождахме всички отбори като скорост и бърза атака във всички мачове. Единственият елемент, в който е нужно да се подобряваме, е защитата.

 

Много треньори са изказвали мнения преди мен след подобни турнири за определени наши слабости, но с оглед на игровото представяне смятам, че с работата си треньорите по клубовете са съумели да отстранят много от тях. Момчетата бяха отлично подготвени от своите треньори. Ако изоставаме някъде, това е защитата, както споменах. Там е нужно да обърнем повече внимание.

 

Искам да изкажа благодарност към момчетата и най-вече към Кристиян Василев и Иван Димитров, които въпреки че не бяха с нас, винаги съм ги чувствал като част от отбора. Всички те имат страхотно бъдеще. Пожелавам им здраве и както сме си обещали: много труд в залата.

 

Голямо благодаря и на треньорите от щаба: Веско Веселинов и Ники Николов!"

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U18, Асен Николов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи