Мария Стоянова: Евстатиев е една жива енциклопедия за баскетбола


Мария Стоянова: Евстатиев е една жива енциклопедия за баскетбола
(сн. BGbasket.com)
23-02-2023 17:12 | Деляна Кадиева

Една от легендите на българския баскетбол Мария Стоянова определи Иван Евстатиев като "жива енциклопедия за баскетбола". Доайенът навърши 90 години в сряда, а ето какво разказа по този повод олимпийската медалистка пред BGbasket.com:

 

„Спомените ми с Иван Евстатиев са изключително много, още откакто бях състезателка. Той е един невероятен човек. Такъв човек като него не е имало във федерацията по баскетбол. Българската федерация вървеше, когато там беше той, Иван Ценов и Атанас Тонев като президент. Евстатиев е една жива енциклопедия за баскетбола.

 

По-късно дойде и при нас в министерството, беше директор известно време. Весела Лечева го покани да стане заеме поста на дирекция Високо майсторство. Просто не виждам някой човек, който да не го уважава. Която и баскетболистка да попитате от моето поколение, дори и от по-младите – Иван беше моторът в тази федерация. Всичко правеше – и баскетболно, и организационно. Работех първоначално в градския съвет. Научил ме е как се работи, какво е дисциплина, общо взето на всичко. Нямам думи, с които мога да го опиша.

 

Бяхме на турнира „Дружба“ в Ямбол с женския национален отбор и станахме първи. Иван беше на седмото небе, а и ние. Това ни беше така първото представяне на националния ни тим в България, но се случи много отдавна в годините – още преди Олимпийските игри, в които сме участвали. Турнирът в Ямбол е всъщност единственото състезание, на което е присъствал така близо до нас. Иначе всички турнири, които се провеждаха от името на федерацията, в основата им беше именно той. Всяка една от съставът на националния отбор, а и не само, го уважаваше изключително много.

 

Още един хубав спомен с него беше през миналата година, когато няколко от олимпийските състезателки му направихме един хубав обяд, подарихме му една хубава торта, а той беше толкова щастлив. Не виждам човек, който може да каже някаква лоша дума за него, казвам ви. Все още имам дори списък с рождените дати на всички състезатели и ме е викал да правим алманаха. До ден днешен правя списък на всички баскетболисти от много поколения на рождените им дати и той ги знае.

 

Нямаше нещо, което да поиска министерството и Иван да не го направи. Много точен, научен човек, добър, с никого не се е карал за всичките тези години. Дори, когато ми беше директор в моята дирекция, нямаше значение това, че се познавахме от 30 години. Той е ръководител, аз съм изпълняващ длъжността. Не правеше на никого компромиси – който си работи – работи, който не работи – си отговаря. “

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Иван Евстатиев, Мария Стоянова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи