Александър Везенков с още един приз за Спортист на годината


Александър Везенков с още един приз за Спортист на годината
15-01-2023 20:57 | BGbasket.com

Александър Везенков заслужи още един приз за Спортист на годината. Този път отличието бе връчено от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор на церемонията „Гала на шампионите“. Организаторите отличиха най-успешните спортисти за 2022 г. със статуетки и парични премии на обща стойност 160 000 лева.

 

Поради ангажиментите си с клубния си тим Олимпиакос Везенков нямаше как да присъства на церемонията, а наградата му прие от негово име националният селекционер Росен Барчовски. Той получи приза от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

 

Наградите бяха разпределени в седем категории, като номинациите бяха направени от комисия с участието на експерти от спортното министерство, председателя на Българската асоциация на спортните журналисти и представител на обществената телевизия.

 

В категория „Спортист на България 2022 г.“ бяха отличени общо шестима състезатели. Освен Александър Везенков, това са Алберт Попов (ски алпийски дисциплини), Ангел Русев (вдигане на тежести), Кирил Милов (борба), Севда Асенова (бокс) и Стилияна Николова (художествена гимнастика).

 

За „Отбор на България 2022 г.“ бе определен ансамбълът по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Старши треньорът на световните шампионки Весела Димитрова спечели приз за „Най-добър треньор на България 2022 г.“.

 

Три са номинациите в „Млад спортист на България 2022 г.“ – волейболистът Александър Николов, който е и победител в анкетата на Viasport.bg, младата надежда в биатлона Благой Тодев и лекоатлетката Пламена Миткова.

 

Националният отбор по волейбол до 20 години заслужи наградата „Млад отбор на България 2022 г.“ с третото си място на европейското първенство.

 

За „Най-добър спортист с увреждания на България 2022 г.“ бе определен Панайот Димитров – сребърен медалист в турнира по борба на 24-те Дефлимпикс Игри.

 

Специалната награда „Пробив в световния спорт“ заслужи мъжката плувна щафета на 4 по 200 свободен стил. Квартетът в състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев за първи път в историята участва във финал на световно първенство и зае осмо място на шампионата.

 

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева също участва в награждаването, а в речта си, като заяви, че през 2022 г. български спортисти от олимпийските спортове са спечелили общо над 140 медала на европейски и световни първенства.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи