Поглед в бъдещето


Поглед в бъдещето
11-10-2015 18:04 | Николай Стефанов

На редакционната поща на BGbasket.com получихме писмо от нашия читател Николай Стефанов. В материала, който е написал и ни изпрати, той разказва за един от големите баскетболни таланти в момента Бен Симънс. За себе си Николай казва, че е икономист по професия, но спортист по душа, като баскетболът е най-голямата му страст. Смело заявява, че разбира играта не само на теория, но и на практика. Ето и първата публикация в неговия блог в сайта:

 

Запомнете това име – Бен Симънс! Той е роден на 20 юли 1996 в Мелбърн, Австралия, като баща му е треньор по баскетбол. Първия си досег с баскетболна топка Бен прави едва на седем годишна възраст, благодарение на баща си, който слага топката в лявата ръка на сина си. Само че австралийското дете не е левичар, а десничар по рождение, но въпреки това, той се научава да стреля и играе с лявата ръка. И днес, дванадесет години по-късно, Бен може да борави еднакво добре с топката и с двете си ръце.

 

През януари 2013 Симънс се мести в Монтверде, Флорида и веднага започва да играе за местната гимназия, Монтверде Академи (на англ. Montverde Academy). Бен помага на отбора да достигне до финал на Щатското училищно първенство по баскетбол и нещо повече, той наваксва 16-точков пасив и обръща мача до 67 на 65, като по този начин училището му става шампион на Щатите. Още тогава той показва големия си талант и характер и на 16-годишна възраст вече е звезда. Следва още една впечатляваща година (сезон 2013/2014) за Бен Симънс, със средни показатели 18.5 точки, 9.8 борби и 2.7 асистенции. Гимназията му печели втори пореден финал и завършва сезона с впечатляващите 28 победи и нито една загуба. Симънс става най-полезен играч (MVP) на сезона, както и най-полезен играч на финала, завършвайки с 24 точки и 12 борби.

 

 

И не, приказката за Бен не свършва дотук! През сезон 2014/2015 Монтверде Академи печели трето поредно Щатско първенство. Австралиецът завършва със средни показатели 28 точки, 11.9 борби, 4 асистенции и изключителните 24 дабъл-дабъла. И да, излишно е да се казва кой е станал най-полезен играч. Освен това, през април тази година, младият талант печели и приза за най-полезен играч на училищния еквивалент на „Мача на звездите“ в НБА. Бен е обявен за играч номер едно при младежите, оглавявайки най-престижните ранглисти. Това, разбира се, го превръща и в потенциален първи избор на НБА драфта през 2016 г. Редица университети се нареждат на опашка за неговия подпис, но в крайна сметка Бен избира университета на Луизиана (LSU), поради факта че кръстникът му е помощник-треньор на университетския отбор и защото иска да играе рамо до рамо със своя добър приятел, Антонио Блекней, който също е голям баскетболен талант.

 

Несъмнено Бен Симънс е уникален играч и такива като него се раждат, не един на милион, а един на милиард. Той е висок 208 см и тежи 102 кг. Може да играе на четири позиции - от пойнт гард до тежко крило, обединявайки всички тези позиции в една – крило, което организара играта на отбора (на англ. point forward). Надарен е с невероятен атлетизъм и има много висок баскетболен коефициент на интелигентност. Винаги знае къде да застане, както в защита, така и в атака, за да може да бъде максимално ефективен и полезен на отбора. Притежава феноменален поглед над играта, подплатен с изключителните му и нестандартни, подавачески умения. В допълнение на това има невероятни скорост и дрибъл и тези две умения му позволяват да изнася топката oт единия до другия кош (на англ. coast to coast). Умее да играе с гръб към противника и има добра стрелба.

 

 

Въпреки лидерските си качества, Бен е отборен играч и когато е на терена внася спокойствие на съотборниците си, но умее и да поема отговорност в трудните моменти за отбора му, поради простата причина, че има реализаторски инстинкт. Но не тези му качества го правят толкова специален, а това, че може да борави еднакво добре с топката и с двете ръце – от дриблиране и подаване до реализиране. Точно това му качество го прави непредсказуем за противниковия защитник до такава степен, че последният започва да се чувства безпомощен.

 

В комбинация тези негови качества му предвещават бляскаво бъдеще в НБА и той не бива да бъде сравняван с нито една баскетболна звезда, защото е уникален! Запомнете това име – Бен Симънс!

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Бен Симънс, НБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи