Спартак намери печелившата формула в трилър край морето


Спартак намери печелившата формула в трилър край морето
(сн. НБЛ)
06-04-2024 18:23 | BGbasket.com

Спартак Плевен се върна на правия път в Топ 6 на Sesame НБЛ. Селекцията на Любомир Минчев оцеля срещу Черно море Тича с 90:86 след продължение в среща от 28-ия кръг, изиграна в зала „Христо Борисов“. Двата тима сътвориха драма, особено в допълнителните 5 минути, но във финалните акорди „синьо-белите“ съумяха да се измъкнат и да нанесат четвърто поредно поражение на варненския отбор в Първата шестица. В този мач „моряците“ бяха водени от Денислав Коцев, който изпълняваше функциите на временен старши треньор.

 

 

На линия за спартаклии отново бе Джулиън Люис, но към отсъстващите се присъдени Талиб Занна, който има здравословни проблеми. Въпреки че отново можеха да разчитат на Венелин Христов, варненският отбор трябваше да се лиши от услугите на контузения Аверил Угба. Мачът за гостите не доигра Брайнънт Томас заради две неспортсменски нарушения. От своя страна Мартин Коцев не довърши двубоя за домакините, тъй като изчерпа лимита си от 5 лични нарушения, а същата съдба последва и Люис.

 

Плевенският тим продължава да се намира еднолично на третото място във временното класиране с 20 победи и 8 загуби, а „моряците“ остават на шестата позиция с 11 успеха и 17 поражения. На 10 април (сряда) Спартак ще има визита на Балкан, докато Черно море ще гостува на Черноморец.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от SESAME NBL Bulgaria (@nbl_bulgaria)

 

 

Постепенното нападение липсваше от арсенала и на двата отбора в откриващите минути, като акцентът под коша бе водещ. Мартин Коцев, Иван Спиров и Къртис Джоунс даваха тон на домакините, докато от другата страна Денислав Вутев, Джулиън Люис и Брайънт Томас се редуваха да поемат отговорност в офанзивен план. Именно присъствието на Вутев под коша и опитът на Станимир Маринов помогнаха на гостите да се радват на актив от 6 точки в края на встъпителния период.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от SESAME NBL Bulgaria (@nbl_bulgaria)

 

 

Безплодните атаки доминираха в началото на следващата десетка. Вутев и Маринов отново напомниха за себе си, за да могат спартаклии да се доберат до първи двуцифрена разлика. Алекс Ломакс и Томас последваха примера им, като усилията на двамата съумяха да удържат домакинския щурм и да изведат „синьо-белите“ в съблекалнята при 42:33.

 

Успешните стрелби, дело на Николай Стоянов, Маринов и Люис, върнаха надмощието и по-солидната разлика на тима от Плевен на старта на третата част. Краткотрайно изригване на Иван Спиров позволи на „моряците“ да натрупат инерция и да помечтаят за обрат, но Люис показа, че не е забравил как се вкарва и почти собственоръчно вдъхнови гостите към 14-точков актив след 30 минути игрово време.

 

 

Варненският отбор отказа да се предаде и тези думи бяха затвърдени с пълна сила в откриващите моменти на заключителната четвърт, когато намери пътя към обрата чрез серия от 18-3, дело на Мартин Йорданов, Джоунс и Спиров. Ивко Ивков и Маринов дадоха глътка въздух на плевенския тим, но Костадин Лазаров и Джоунс изведоха домакините с точка напред. Впоследствие Джоунс и Спиров се погрижиха „моряците“ да се отскубнат с 4 точки при по-малко от 2 минути до финалната сирена. Стоянов реагира с бърз кош, след което Джоунс пропусна един наказателен удар, а открадната топка и кош на Стоянов фиксираха равенството на таблото с 32 секунди, оставащи на часовника. Атака по-късно варненският тим сгреши, а в следващото нападение Стоянов не успа да вкара със сирената и развръзката остана за продължението.

 

 

 

Въпреки неуспешните стрелби и от двете страни, драмата се пренесе и в допълнителното време. Все пак горещата ръка на Джоунс доведе до това домакините да се настанят трайно на лидерската позиция а 5-точков аванс. Последва незабавен отговор на Стоянов и Маринов, които сториха всичко възможно „синьо-белите“ да обърнат до плюс 3 във финалните 32 секунди. Грешка на Лазаров и два точни удара на Алекс Ломакс до голяма степен наклониха везните в полза на гостите.

 

Николай Стоянов окрили Спартак със своите 16 точки и 6 борби. Станимир Маринов го последва с 14, 6 овладени под двата ринга топки и 6 асистенции. Джулиън Люис има 13 и 5 завършващи подавания, с по 12 точки се разписаха Алекс Ломакс (9 овладени под двата коша топки) и Денислав Вутев (8 борби). 

 

Къртис Джоунс се открои за Черно море с 27 точки, 8 борби и 5 точни шута отвъд дъгата. Иван Спиров остави на сметката си 21 и 8 овладени под двата ринга топки, Мартин Коцев регистрира 10 и 5 овладени под двата коша топки. 

 


 

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Спартак Плевен, Черно море Тича, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи