Макаби оцеля по чудо и докосва Финалната четворка (видео)


Макаби оцеля по чудо и докосва Финалната четворка (видео)
(сн. euroleaguebasketball.net)
30-04-2024 22:30 | BGbasket.com

Макаби Тел Авив увеличи шансовете си за участие на Финалната четворка в Евролигата. Баскетболистите на Одед Каташ оцеляха срещу Панатинайкос с 85:83 в третия четвъртфинален мач. В зала „Александър Николич“, Белград израелците държаха съдбата си в свои ръце през огромна част от двубоя, в който поведоха с 18 точки, но в края потрепериха и като по чудо издържаха срещу играчите на Ергин Атаман.

 

 

 

На сръбска земя тимът от Тел Авив имаше привилегията да разчита на собствените си фенове за първи път през този сезон в най-комерсиалната клубна надпревара на Стария континент . Драматичната победа помогна на „делфините“ да се откъснат с 2:1 успеха срещу гърците. Четвъртият мач е планиран за 2 май (четвъртък) и отново ще се състои в сръбската столица.

 

 

Наличието под коша на Бозни Колсън и епизодичните изяви на Лоренцо Браун, както  и по-солидното представяне в защита се оказаха основните причини за силния старт на символичните домакини. Грешните решения в лагера на гостите не липсваха, а присъствието на Констнтинос Митоглу не бе достатъчно. Постепенно включването от пейката на Роман Соркин доведе до първи двуцифрен аванс, който в края на първата част бе 12 точки в полза на израелците.

 

Точните мерници на Йоанис Папетроу, Лука Вилдоса и Кенрдик Нън дадоха основание на гърците да мечтаят за скъсяването на дистанцията. И докато Джеймс Уеб бе човекът с горещата ръка в началото на втория период, Джош Нибо пое щафетата, за да изстреля „делфините“ при 46:37 на голямата почивка.

 

 

Нибо остана загадка за гръцката защита и при подновяването на играта, връщайки двуцифрената преднина на действащите шампиони на Израел. Събуждане от страна на Матиас Лесор и Папаетроу запали искрата за „зелените“, но Браун стори всичко възможно тимът от Израел да си издейства актив от 11 точки преди старта на последния период.

 

 

 

Последната част започна така, както и втората – с бърз подем за „детелините“, които отново повярваха, че са способни на обрат чрез Нън, Вилдоса и Папетру. Подобно на първите три периода, Браун и Нибо въдвориха ред в редиците на символичните домакини. Лесор Нън и Папетру повториха упражнението за отбора от Атина, стопявайки изоставането му само до точка в последните 2 минути. Един точен наказателен удар на Лесор фиксира равенството във финалните 42 секунди. Последваха безплодни атаки и от двете страни, а с по-малко от 3 секунди, оставащи на часовника, Браун не сгреши и при двата си опита от наказателната линия. В ответното нападение Нън изпусна със сирената зад дъгата.

 

Джош Нибо вдъхнови Макаби за ценната победа с 22 точки и 9 борби. Лоренцо Браун регистрира 16 и 8 асистенции, Бонзи Колсън завърши с 13 и 5 овладени под двата ринга топки. 

 

 

 

Кендрик Нън блесна за гърците с 25 точки, включително и с 5 успешни шута отвъд дъгата. Йоанис Папетру записа 17 и 6 борби, Матиас Лесор навъртя 14, 6 овладени под двата ринга топки и 5 асистенции. Константинос Митоглу наниза 10 точки. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Панатинайкос, Макаби Тел Авив, Евролига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи