Филип Виденов: Правим чудеса на мускули, трябва решение от държавата за спорта


Филип Виденов: Правим чудеса на мускули, трябва решение от държавата за спорта
(сн. Пресклуб България)
19-03-2024 15:20 | Мария Маринова

Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов призова държавата за намиране на решение относно проблемите в спорта. По думите му, без стабилно финансиране, не може да искаме спорт на високо ниво. Ето какво коментира още той по темата:

 

"Преди няколко месеца имахме сериозни разговори с ФИБА по програмата ФИБА Плюс, която ще помогне за структуриране на федерацията по по-правилен начин, така че да може всичко да се концентрира и да се обърне внимание на маркетинг, на медийното пространство, така че да излъскаме продукта баскетбол.

 

Много е сложно в момента, защото спортът не е на преден план в плановете на държавата, въпреки че Министерството много ни помага. В последните две години доста добре се разбираме с тях, но не е достатъчно. На нас не ни е нужно само спонсорство, както са бетинг компаниите, нужно ни е някакво решение от страна на държавата като закон за спорта и някакви данъчни облекчения. В други държави вече се прави и това ще помогне много на спорта. Вече е време това да се случи. Няма какво да се лъжем – без достатъчно финансиране не можем да искаме спорт на високо ниво, дори и на средно.

 

В София например има голям проблем със залите. Ние ще докараме много деца с успехите, но в кои зали? Аз като родител в условия, които не отговарят на съвременната реалност, много трудно ще си пусна детето.

 

В момента тече ремонт на „Универсиада“. Имаме разговори, че ще може да се ползва за баскетбол. Обсъждахме проекта, който имат чисто детайлно как да се построи, за да отговаря на изискванията на ФИБА, така че там имаме големи надежди, че всичко ще е наред, но не съм сигурен кога ще стане готова.

 

Трябва да има решение за целия спорт. Аз имах разговори с футболния съюз, интересно ми е след конгреса дали ще продължи тази инициатива. Трябва да се съберем от всички спортове. Най-много размирици станаха в София, когато народът беше спрян да гледа футбол. Всички се гордеем, когато имаме спортни успехи, но последното звено, на което се обръща внимание за финансиране, е спорт. Бетинг компаниите има защо да го правят, но не е достатъчно. В Косово 30% от данък печалба се връщат в спорта, доколкото знам. Няма да ви казвам в Румъния и Унгария колко зали има. Ние правим чудеса на мускули, но те са само временно явление, трябва да се помисли за стабилно финансиране на школи, на треньори, да започнем да произвеждаме играчи. Догодина, ако няма Левски и ЦСКА или поне по начина, по който трябва да изглеждат, влизаме в аматьорския спорт. Лека-полека сме тръгнали натам.

 

За съжаление спортната култура на българина слиза драстично в последно време, това е свързано и с образованието. Всичко е навързано. Ще имаме нездрава нация, натам отиват нещата."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Филип Виденов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи