Александър Гавалюгов: Разликата е от земята до небето


Александър Гавалюгов: Разликата е от земята до небето
(сн. euroleaguebasketball.net, архив)
25-05-2023 10:45 | BGbasket.com

Александър Гавалюгов бе единственият българин, който взе участие на финалите в Младежката Евролига в Каунас. Българинът бе селектиран в сборен отбор заедно с други талантливи играчи, като с него завърши на второто място. Ето какво каза гардът на Балкан пред Max Sport 2 след края на надпреварата:

 

„Не можaхме да победим Реал Мадрид на финала, но те са буквално селектирани от целия свят и всичките топ проспекти на Европа и от други континенти са в този отбор. Имат много вискои момчета, цялата им стартова петица бе над 2 метра, до 2.15, което е уникално за отбор до 18 години.

 

Играхме срещу много силни съперници. Ховентут Бадалона стана шампион на Испания, после победихме и шампионите на Сърбия и Литва. Представихме се достойно.

 

Опитът за мен е несравним. В България няма такова ниво на подрастващи, тук малко се доближава до мъжкия баскетбол в България. Оценявам представянето си горе-долу прилично. Можеше да изиграя по-добри мачове, но имаше и малко умора при мен. Преди да отида в Каунас, бях изиграл седем мача за десет дни. Веднага след финала на 19-годишните в Ботевград, през нощта пътувах, имах тренировки и мачове.

 

За съжаление, разликата е от земята до небето. В България играем много бавен баскетбол в сравнение с тук и много сме зле физически. Не можем да се доближим нито атлетически, нито като сила или скорост на играта, което е проблемът на България да се сравнява с големите европейски баскетболни нации. Талант имаме, но трябва повече работа. Ако заработим повече в следващите години, може би ще ги настигнем и може би един ден да видим и български отбор в Next Generation, което си пожелавам да стане.

 

Има голяма разлика в защитата. В България почти не усещам никакъв натиск в защита. Ако се върна назад и играя с 19-годишните в България, след като съм играл на турнира тук, е все едно играя с 3-4 години по-малки момчета от моята възраст, което е лошо за нас.

 

Щастлив съм обаче, че се докоснах до опита и до най-добрите в Европа. Надявам се да допринеса нещо и в България и с пример да покажа, че и българин може да играе сред най-добрите в Европа. Дано все повече българи да участват на този турнир и да се представят достойно."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Гавалюгов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи