Георги Глушков: Клубовете от НБЛ имат възможност да се отделят и да си поемат всички приходи и разходи


Георги Глушков: Клубовете от НБЛ имат възможност да се отделят и да си поемат всички приходи и разходи
08-11-2022 12:01 | Мария Маринова

Президентът на БФБ Георги Глушков даде обширно интервю за BGbasket.com, в което говори за актуални теми от българския баскетбол. Той не подмина и тази за Националната баскетболна лига, излъчването на мачовете и разпределението на телевизионните права. Ето какво сподели Глушков:

 

- Какви са впечатленията Ви от началото на сезона в Националната баскетболна лига?

 

- Всяка година летният период е пълен със съмнения дали ще можем да се оправим и в крайна сметка успяваме да го направим. Това е хубавата новина. Да се надяваме, че пандемията е отминала и няма да имаме други стопове. Но финансовата криза си я има в цяла Европа и тя се задълбочава, така че на фона на това трябва да бъдем много внимателни с всичко, което правим финансово, лигата също. Сега ще има интересни мачове, някои отбори се засилват, има смяна на треньори, някои започват по-трудно. Предполагам, че в националния отбор ще покажат какво могат, така че ще бъде интересно първенството така или иначе.

 

Георги Глушков: Александър Везенков е учебник по баскетбол, заслужава да стане Спортист №1 на България

 

- Какво мислите за нивото на първенството?

 

- Трябва да съм искрен – не сме на нивото на Евролигата, нито на първата италианска лига, разбира се. Мога да кажа обаче, че нашето първенство е добре признато. Имаме добри чужденци. Много от тях, когато играят в България, след това си намират отбори на много добри места и в много добри първенства. Смятам, че това е атестат за нашето първенство, че е добро. Хората вярват на това, което виждат като резултати за тези момчета, които взимат от България. Много от тях отиват в силни отбори и след няколко години ги виждаме и в Евролигата (б.р. Конър Франкамп, Анджело Калояро и др.). Така че заради това смятам, че нашето първенство има добра котировка, като пак казвам, че нито е испанското, нито е италианското и че не сме им конкуренция.

 

Георги Глушков: Младите имат идеален шанс да покажат какво могат в националния

 

- През последните седмици се заговори за разпределението на приходите от телевизионните права. Каква е ситуацията с тях и какво мислите за претенциите на някои клубове?

 

- Претенции може да имат винаги, но носител на правата е федерацията – тази, която има лиценз, т.е. ние. С мен, без мен – пак федерацията е лицензирана. В Закона за спорта е написано, че за правата федерацията може да дава процент от приходите на клубовете. Това е. Вече те от няколко години имат възможността да се отделят като юридическо лице и да си поемат всички приходи и разходи. Трябва само да кажа, че трябва да се погледне доста разумно на нещата, защото всички сме на един хал, както се казва и в един отбор. Като започнем да се караме, няма да я докараме доникъде.

 

- Имало ли е обаче по-съществени разговори за възможността лигата да се отдели от федерацията?

 

- Аз съм го направил това предложение преди няколко години. Наскоро искаха да прекратим съществуването на лигата и аз им казах, че след десет години е малко тъпо заради безидейност да я приключим. Това нещо е отнело доста време и ресурси. Така че, ако те искат да вървят напред да се отделят, това е пътят. Има ги и двата модела в Европа. Тепърва ще говорим на тази тема, защото тя е много отговорна тема между другото и трябва да се подходи и по такъв начин към нея, защото някои подхождат доста безотговорно и егоистично, федерацията никога няма да постъпи така, както те правят сега. Но предстоят разговори. Процесът няма да е бърз.

 

- Към момента мачовете, които не са телевизионни, се излъчват безплатно онлайн чрез системата Keemotion. Възможна ли е опцията след време изцяло да се премине към платено излъчване на тези двубои, както вече направи Берое и готови ли са клубовете за тази стъпка, според Вас?

 

- Миналата година аз предложих точно това, но задължението е тяхно. Всички трябва да са съгласни. Трябва да се съберат и да се уговорят какво трябва да направят, как ще разделят разходите, за да направят такава платформа – кой ще я плати, кой ще я поддържа. След това и как ще се разпределят приходите. За мен това нещо трябва да се направи от всички заедно. Но те явно не могат да седнат заедно на масата и да се уговорят. Според мен първо трябва да се напълнят залите, за да можем да дадем съдържание на хората, които обичат баскетбол. Това е основното, което трябва да се направи, а не да мислим как да направим излъчването платено, без да има зрители. Трябва да си напълним залите и да има хора, които да се вълнуват по време на мача и след него, както и да задоволим фенското им любопитство с информация. Малко слагаме каручката пред коня, но това е въпрос на време и на растеж. Когато пораснем достатъчно, вероятно ще го направим. Други са го направили преди нас, няма да сме първи. Може да вземем добри примери и практики.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи