Наказателният удар – ахилесовата пета на българския баскетбол


Наказателният удар – ахилесовата пета на българския баскетбол
(сн. FIBA.basketball)
26-07-2022 16:11 | Тодор Димитров

В съвременния спорт и в частност баскетбола навлизат все повече съвременните технологии, което е напълно логично – все пак сме в XXI век. Треньорските щабове използват различни методи да разучават съперниците, рязане на видеа, проучване едва ли не на всяка една стъпка.

 

Около скамейките на мачовете при подрастващите в България се чуват само английски термини – pick & roll, pick & pop, hatch , curl, side, stagger, box out и т.н. Признавам си, че съм от старото поколение и предпочитам българските от моето време наименования – задгърбване, заслон/контразаслон, затвори външната страна и т.н.

 

Защо пиша всичко това? Защото покрай всички тези неща забравихме за един основен елемент в баскетбола, а защо не и най-важния – най-лесният начин да отбележиш точка – наказателния удар.

 

Официалната дефиниция на това е: Наказателен удар е правото, дадено на състезател да отбележи 1 точка, чрез безпрепятствена стрелба от положение, вътре в наказателния полукръг и зад линията за наказателни удари.

 

Обърнете внимание – БЕЗПРЕПЯТСТВЕНА СТРЕЛБА. Напоследък точно заради слабото изпълнение на този елемент българският баскетбол загуби важни мачове.

 

Мъжкият ни национален отбор не успя да продължи напред в битката за участие на Световното догодина в Индонезия, Япония и Филипините (между другото за пръв път в историята шампионатът ще има три домакина). В 6-те мача срещу Литва, Чехия и Босна средният процент на изпълненията на наказателния удар от избраниците на селекционерския екип начело с Росен Барчовски е 61 процента (47 от 77). Сигурен съм, че ако бе поне с 15 процента по-висок, щяхме вече да мислим за мачове с Франция, Унгария или Черна гора в края на август.

 

За да бъда по-конкретен, ще дам пример с няколко мача:

 

Чехия – България 83:80 (9 от 16 – 56.2%). В този двубой домакините измъкнаха победата с „тройка“ със сирената.

--

България – Литва 70:72 (5 от 8 – 62.5).

--

Босна – България 76:73 (5 от 11 45.45}. Победата за домакините дойде с „тройка“ със сирената.

 

Подобна е ситуацията и при младежите до 20 г., които загубиха решаващия мач за влизане на полуфинал от Финландия с 64:67 след 14! пропуска от наказателната линия – 15 от 29.

 

Няма да навлизам в детайлите, че този тим бе най-опитният, с който България участва на европейско първенство при подрастващите от години. Всички, с малки изключения, имат много игрово време в мъжките състави на своите отбори, а капитанът Емил Стоилов и Константин Костадинов - дори и в националния отбор на Барчовски и компания.

 

Женският тим до 20 г. приключи първенството в Унгария на предпоследното място с малко над 65 процента стрелба от наказателната линия.

 

Няма нужда да съм пророк, за да очаквам, че и в следващите шампионати предстои нещо подобно с представителните ни тимове.

 

Всичко описано по-горе ме навежда на мисълта, че изпълнението на наказателни удари е пренебрегнат елемент по време на тренировките за сметка на другите, които също не са за подценяване, но...

 

И треньорите – не само национални, трябва сериозно да се позамислят върху това. Наскоро един техен колега – водещ тим от провинцията, ми каза: „Скачаме по съдиите, но за какво искаме да свирят нарушения, като не можем да си вкарваме фауловете. Бием 30 фаула, вкарваме 12....

 

И докато не започне да се работи по-сериозно върху изпълнението на наказателни удари и то близо до игровата обстановка, а не за разпускане, ще продължим да се ядосваме за изпуснати шансове.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи