Екшън в Ботевград прати Левски на пети пореден финал за Купата


Екшън в Ботевград прати Левски на пети пореден финал за Купата
(сн. БФБ)
26-03-2022 22:49 | Мария Маринова

Левски ще спори за трофея в турнира за Купата на България при мъжете и през този сезон. В изключително зрелищен, нервен и оспорван полуфинал тази вечер в „Арена Ботевград“ тимът надви Балкан със 74:73 пред почти пълните трибуни в „Арена Ботевград“. Победата бе първа за отбора на Константин Папазов срещу този съперник през сезона, като преди това "зеление" имаха четири успеха.

 

Двубоят бе напрегнат и премина през серия от обрати, като напрежението ескалира в края и мачът бе прекъснат за около половин час, след като имаше и сблъсък по трибуните. След пристигането на полиция обаче срещата все пак се доигра, като гостите измъкнаха успеха.

 

Финалът е пети пореден за тях, като в него днес ще се изправят срещу действащия носител на трофея Рилски спортист. Двубоят е в понеделник.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

 

Двубоят започна с много висок заряд още в началото. Почти цялата първа четвърт вървеше кош за кош, без никой да успее да вземе предимство. Домакините обаче правеха повече грешки, а в комбинация със силното начало на Марио Литъл, след десет минути игра Левски водеше с 21:17.

 

Балкан отново излезе напред на старта на втория период. След това обаче гостите вкараха 8 безответни точки и дръпнаха с 29:22. Домакините продължаваха да бъркат често, като баскетболистите на Константин Папазов успяваха да се възползват от това, правейки повече бързи атаки, и на почивката водеха с 41:34.

 

Тройка на Венцислав Петков веднага след паузата направи разликата двуцифрена за първи път в мача – 44:34. „Зелените“ бързо свалиха на шест, но малко след това те на практика останаха без Димитър Димитров, който след получено техническо нарушение седна на пейката за четири фаула. Столичният тим поддържаше аванс от няколко точки, но малко преди края на частта водещият реализатор за Левски до момента Марио Литъл също увисна с четири нарушения. Баскетболистите на Небойша Видич значително бяха намалили грешките си в сравнение с първото полувреме. Те започнаха да топят изоставането си и преди решителната четвърт Крисчън Джоунс изравни за 53:53.

 

Именно негов кош доведе и до пълен обрат на старта на заключителния период. Последваха размени на водачеството, като близо четири минути преди края резултатът бе равен – 62:62, когато Димитров излезе за пет фаула. Балкан дръпна с 68:64 след кошове на Рори и Джоунс, което принуди щабът на гостите да вземе прекъсване. Драмата стана пълна, след като малко повече от минута преди края тройка на Чернокожев възстанови равенството за 70:70. Последва пропуск за домакините, а след това на Дерик Маркс бе отсъдено умишлено нарушение срещу Марио Литъл, който увеличи аванса на тима му за 72:70. Гардът на „зелените“ пък напусна мача, защото преди това имаше и техническо.

 

Емоциите взеха връх, като група фенове се опитаха да нахлуят на терена в опит да потърсят саморазправа със съдиите. Последва предупреждение, че ако някой премине загражденията, мачът ще бъде прекратен. След това възникна напрежение и между Небойша Видич и Марио Литъл, в резултат на което и двамата бяха изгонени, както и помощникът на Балкан Преслав Пешев. След това се стигна и въпросното прекъсване 48 секунди преди края при 74:70 за столичани, като все пак мачът бе подновен.

 

Дивон Уошингтън вкара много важна тройка за Балкан при оставащи 21 секунди, с което намали разликата само на точка. Левски не успя да се организира добре в нападение и 8 секунди преди края домакините получиха право на последна атака. Амад Рори обаче направи грешка и победата отиде за гостите. След срещата също имаше разправии, но те бяха бързо потушени.

 

Марио Литъл бе най-резултатен за победителите с 27 точки.

 

За Балкан 27 има Крисчън Джоунс.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН - ЛЕВСКИ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ КУПА БЪЛГАРИЯ, СЕЗОН 2021/2022

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Купа България, Балкан, Левски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи