Новото попълнение на Балкан: Избрах да дойда тук, защото ми харесва стилът на Видич


Новото попълнение на Балкан: Избрах да дойда тук, защото ми харесва стилът на Видич
(Сн: balkan-basket.com)
30-01-2022 14:20 | balkan-basket.com

Американският гард Амад Рори е най-новото попълнение в редиците на Балкан. Той идва от Такома, третия по големина град в щата Вашингтон, намиращ се в севезопадната част на САЩ, граничещ на север с Канада. Мад, както го наричат накратко, е роден на 15 септември 1995 година. Висок е 184 см. и играе на позиция пойнт гард. Започва колежанската си кариера в Орегон, а след една година с отбора на Орегон Дъкс се премества в Университета на Монтана, с чийто тим (Монтана Гризлис) постига и най-големите си успехи в колежанското пъренство на САЩ NCAA. Два пъти гардът е избиран в първия отбор на конференция  Big Sky, а в последната му година е избран за MVP на финалите, записвайки средни показатели от 14,9 точки, 4 борби и 4 асистенции. Новото попълнение на ботевградчани завършва колежанската си кариера на шеста позиция при реализаторите в историята на Монтана  с 1654 точки. 

 

През 2019 год. той подава документи за драфта на НБА, но по-късно оттегля кандидатурата си и продължава своя път в Европа. Професионалната му кариера започва на островната държава Кипър за 7-кратния шампион Керавнос. С него участва в двата най-силни турнира на ФИБА - Шампионска лига и ФИБА Къп и още в първите си години отвъд Океана успява да срещне доста сериозни отбори в Европа, сред които френския Дижон, чешкия ЕРА Нимбурк и Тофаш Бурса от Турция. През 2020 год. Керавнос става първият кипърски отбор в турнира. През настоящия сезон 2021/22 Мад стартира във Франция с тима на Елан Шалон, а след като се разделя с отбора през декември, в средата на януари подписва с Балкан. Какво разказа за първите си дни в България и целите с Балкан, вижте в интервюто, което даде за клубния сайт:

 

- Здравей, Мад, как се чувстваш в Ботевград? Вече си тук от близо две седмици.

- Чувствам се много добре тук към момента. Пътуването ми беше лесно и ми е приятно да съм част от отбора.

 

- Какво е мнението ти за първия мач, който отборът загуби в Северна Македония?

- Мисля, че допуснахме прекалено много грешки в защита, като аз бях в основата за това. Трябва да съм по-концентриран, но все пак ми беше първи мач. Мисля, че имаме добър отбор и ще се борим да спечелим всичко, което можем. Ще покажа най-силната си игра, за да успеем.

 

- Какво знаеш за клуба?

- Не знаех много преди да дойда, но научих, че в миналото отборът е имал много успехи, в последните години тимът играе силно в Европа, има няколко титли и за последно е шампион през 2019 година.

 

- Как те приемат съотборниците?

- Всички момчета в отбора ме приемат добре и аз наистина оценявам тяхното отношение, помагат ми да вляза бързо в нещата.

 

 - Как реши да избереш Балкан?

- Познавах се с треньора Небойша Видич. Той ми беше треньор на един камп в Лас Вегас през 2020 година. Класирахме се за финал и бях избран за най-полезен играч тогава. Харесва ми стилът на игра, който треньорът иска. Радвам се, че имам възможност да дойда в отбор, който се бори за титлата. През първата половина на сезона започнах във Франция и се представяхме добре, но се наложи да премина в друг отбор. Мисля, че баскетболът в Европа е доста по-умна игра, разчита се много повече на тактика и стратегия, в САЩ играта е по-бърза и се разчита повече на атлетизъм.

 

- Разбрахме, че си от града на друг бивш играч на Балкан - Брендън Браун. Познавате ли се лично и ако да, какво ти каза той преди да дойдеш тук?

- Да, с Брендън сме много добри приятели. Тренирам през лятото заедно. Преди да дойда в Балкан ми каза, че отборът е добър, има добра организация и за мен би било полезно да дойда.

 

- Какво би искал да знаят нашите фенове за теб?

- Бих искал феновете на Балкан да знаят, че ще дам всичко от своята сила, за да помогна на отбора да спечели отново титлата.

 

- Кой беше най-успешният ти сезон досега?

- Първият ми сезон в Европа беше най-успешен. Играх в Кипър за Керавнос. (б.р през сезон 2019/20 Амад Рори е част от кипърския Керавнос. Сезонът е прекратен предсрочно заради падемията от COVID-19, а по-късно той е избран за новобранец на годината, записвайки средно показатели 13,6 точки, 5 борби и 3.8 асистенции. Така още през май Мад подписва за още една година с тима на Керавнос).

 

- Как обикновено прекарваш един твой ден след тренировка?

- Почивам си, обичам да гледам баскетбол, разговарям със семейството си и играя Fortnite понякога.

 

- На каква възраст започна да тренираш?

- На 3 години.

 

- Има ли някой от семейството ти, който също е тренирал?

- Да, почти всички, братовчедите ми, майка, татко, дядо, брат ми. Имам брат и доведена сестра.

 

- Коя е любимата ти мисъл и какво е най-важно според теб, за да успее един спортист днес?

- „Ти си точно толкова добър, колкото трудът, който полагаш.“. Мисля, че най-важното е да работиш всеки ден здраво, а не просто да идваш и да играеш мачове.

 

- Какви са целите ти с Балкан?

- Да спечелим първо Купата, а след това и титлата в Балканска лига и българското първенство. В индивидуален план да подобрявам играта си всеки път, за да мога да помогна възможно най-много на отбра да побеждава.

 

(Снимки: Николай Христов)

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи