BGbasket.com инициира дискусия за защитите при подрастващите


BGbasket.com инициира дискусия за защитите при подрастващите
12-07-2021 20:05 | BGbasket.com

След края на държавните първенства по баскетбол BGbasket.com инициира дискусия сред треньорите, работещи с отбори при 12, 13 и 14-годишни относно защитите, които имат право да се прилагат. Този сезон за пореден път се убедихме, че сред много от наставниците няма етика и уважение и в името на крайната цел - победата (а не възпитаване на децата и изграждането им като баскетболисти и личности), са готови на всичко.

 

Много често треньори, в това число и национални, се опитват да хитруват, като забиват по-слабо играещите си деца по ъглите на залата и искат съперниците им да седят до тях.

 

BGbasket.com не е страна по спора федерация - треньори и затова реши да се даде думата и на двете страни с един въпрос: Да се запазят ли сегашните правила или да се разреши на всеки треньор да прилага каквато си иска защита според децата, с които разполага?

 

Всеки, който желае да изкаже мнението си по темата, може да се свърже с нас на редакционния ни имейл: office@bgbasket.com, както и на лично съобщение в страницата ни във Фейсбук.

Ето какво пише в Правилата за провеждане на държавните първенства за подрастващи:

чл. 31е. Отборите имат право на пресираща лична защита с капани, но нямат право на зонова защита в задно поле. Прилагането на зонова защита в задно поле се установява от представителите на Федерацията в следния ред в зависимост от присъствието им на срещата – Мениджър НО и състезания, Методист на БФБ, Регионален представител, Дежурен представител, Старши съдия. Санкцията е: предупреждение; в случай, че отборът продължи да прилага забранени защити му се присъждат неограничен брой технически нарушения; Техническото нарушение по този член се записва в протокола като “B” и важат правилата за дисквалификация на треньора при получаване на определен брой технически нарушения съгласно състезателния правилник

чл. 32е. Отборите нямат право да прилагат зонова защита, зонови преси и смесени защити. Те се задължават да играят само лична защита или лична преса. Не се разрешава използването на капани, заслони /pick and roll/ и hand off. Разрешават се заслони без топка. При прилагането на лична защита, защитниците трябва да са на разстояние не повече от 2 /два/ метра от нападателите, които пазят, с изключение на случаите, когато същите се намират на повече от 7 /седем/ метра от коша. При постепенно нападение защитниците са длъжни да изчакват нападателите най-ниско на линията за трите точки. Прилагането на тези защити се установява от представителите на Федерацията в следния ред в зависимост от присъствието им на срещата – Мениджър НО и състезания, Методист на БФБ, Регионален представител, Дежурен представител, Старши съдия. Санкцията е: предупреждение; в случай, че отборът продължи да прилага забранени защити и/или заслони, му се присъждат неограничен брой технически нарушения. Техническото нарушение по този член се записва в протокола като “B” и важат правилата за дисквалификация на треньора при получаване на определен брой технически нарушения съгласно състезателния правилник.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи