Страхотен обрат прати Балкан в Топ 16 на ФИБА Къп за втори път в историята


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
(сн. FIBA.basketball)

29-01-2021 18:51 | BGbasket.com

Балкан ще играе в Топ 16 на ФИБА Къп за втори път в историята си след сезон 2018/2019. "Зелените" се класираха за тази фаза от надпреварата, след като в последния си мач в Истанбул днес надвиха домакина Бешикташ със 74:71. Те  изоставаха почти през целия двубой, на моменти и с двуцифрена разлика, но показаха характер и успяха да обърнат в самия край. Крис Минков не взе участие и в тази среща заради травмата в ръката, получена в първия мач, а в игра не се появи и Денислав Вутев.

 

Така Балкан си тръгва от Турция на второто място в групата с баланс 2-1, колкото има и лидерът Сибиу, но румънският тим има предимство заради победата в директния мач. Шансове да продължи напред има и третият Орадя, но трябва да изчака развитието на останалите срещи в другите групи. Бешикташ също е с победа и две загуби като Орадя, но отпада от турнира заради загубата си именно от този опонент на старта.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Само няколко минути след началото на срещата домакините направиха серия от 12:0 и дръпнаха в резултата. „Зелените“ успяха да отбележат едва един кош от игра за цялата първа четвърт, докато Бешикташ стреляше добре от всички позиции, и така след края й българският тим изоставаше с 9:21.

 

Вторият период бе доста по-равностоен. Балкан заигра по-добре в подкошието, но продължи да изпуска от тройката и така на почивката авансът на съперника му отново бе двуцифрен – 37:27. Основна заслуга за преднината на турския тим имаше 18-годишният център Алперен Шенгюн, който вкара 15 точки само за едно полувреме, докато проблем за гостите бе и това, че всички високи играчи рано натрупаха лични нарушения.

 

Баскетболистите на Йовица Арсич започнаха по-добре след паузата и намалиха за 39:45. Бешикташ обаче отвърна със серия от 10:3 и отново направи разликата двуцифрена, а преди заключителния период водеше с 57:48.

 

Балкан обаче не се отказа и на няколко пъти успяваше да се доближи само на 2 точки от своя съперник. По-малко от две минути преди края Сияни Чеймбърс възстанови равенството – 68:68, след което последваха неуспешни атаки и за двата отбора. Бешикташ успя да поведе с точка след несъществуващ пети фаул, отсъден на Тауан Ейджи срещу Садък Кабаджа, но 23 секунди преди сирената Балкан стигна до пълен обрат след тройка на Сияни Чеймбърс – 71:69.

 

Домакините получиха възможност да си върнат водачеството, но Кабаджа изпусна от тройката. След това Божидар Аврамов бе фаулиран, като вкара единият от двата наказателни удара и 4.4 преди края Бешикташ получи право на последна атака при 72:69 за Балкан. Шенгюн върна бързи 2 точки и при оставащи 3.1 секунди Йовица Арсич взе прекъсване. Аврамов отново бе фаулиран, като този път вкара и двата пъти. Домакините пробваха тройка през цялото игрище, но изстрелът им не бе точен и победата отиде за Балкан.

 

Божидар Аврамов бе най-резултатен за победителите с 19 точки, Тауан Ейджи се отчете с 14 и 7 борби, Димитър Димитров вкара 13 точки, 11 има Сияни Чеймбърс.

 

За Бешикташ над всички бе Алперен Шенгюн с 28 точки и 11 борби, а с 11 точки е Джоуел Бери.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН - БЕШИКТАШ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИБА КЪП, СЕЗОН 2020/2021 / ГРУПА D

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА D НА ФИБА КЪП

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Къп, Балкан, Бешикташ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи