Божидар Аврамов: Искам да защитим титлата, за да накараме хората да се гордеят


Божидар Аврамов: Искам да защитим титлата, за да накараме хората да се гордеят
(сн. facebook.com/Balkan.Botevgrad)
27-02-2020 15:17 | Мария Маринова

Божидар Аврамов идва в Балкан с амбиции отборът да защити шампионската си титла. Това призна самият той в специално интервю за BGbasket.com. Гардът разкри как се е стигнало до преминаването му в състава на „зелените“, благодари на родния си Черно море за подадената ръка в труден момент и направи равносметка за представянето на мъжкия национален отбор в първите два мача от квалификациите за Евробаскет 2021.

 

- Вече проведе първи тренировки с Балкан. Как се чувстваш в отбора и как те приеха новите ти съотборници?

 

- Надявам се да са ме приели добре. Тренирахме в сряда сутринта за първи път. Видях комбинациите и се надявам да мога по-бързо да свикна с обстановката.

 

- Как се стигна до преминаването ти в Балкан?

 

- Всички знаят каква беше моята ситуация след завръщането ми от Румъния. Реално погледнато във Варна не сме имали някаква конкретна уговорка. Идеята беше да тренирам и колкото мога да помогна на родния ми клуб. Искам да им благодаря много, че ме приеха там и въобще не се замислиха за този вариант. Впоследствие се стигна до преговори с Балкан. Първо говорих с Йовица Арсич, после и с ръководството. В крайна сметка се разбрахме да остана до края на сезона и за следващия.

 

- Какво те убеди да подпишеш по-дългосрочен договор?

 

- Познавам Йовица Арсич от много време. Той може би е първият треньор, който ми даде доста голям шанс, като подписах в първата ми година с Лукойл. Познаваме се доста добре, това е една от основните причини. С повечето момчета също се знаем и се надявам да се борим да защитим титлата от миналата година. Мисля, че това не е само моята амбиция, а и на останалите. Всеки играч иска да бъде шампион. В момента това е целта, времето ще покаже дали ще се получи.

 

Снимка на Balkan Botevgrad.

 

- Как приеха във Варна твоето решение да напуснеш Черно море?

 

- Като се развиха нещата, бях на лагер с националния отбор. Единственото нещо е, че просто исках да отида и да им го кажа лице в лице, но просто нямаше как да се случи този вариант. Чух се с Патрика, обясних му как стоят нещата. Той го прие добре. Пак казвам, че аз не съм обещавал нищо. Бях там на отворен договор, но исках да им помогна с каквото мога. Надявам се да са го приели добре.

 

- По време на мини-лагера каза, че друг български отбор не те е търсил. След това дойде предложението от Балкан, но получи ли и други оферти в този период?

 

- Не. Имаше една оферта от Македония преди, за която казах още тогава, а впоследствие дойде и тази от Балкан.

 

- При появата ти в игра на мача на националния отбор срещу Латвия феновете в Ботевград те аплодираха. Как прие това посрещане?

 

- Много им благодаря. Все пак ние играем баскетбол, но извън него трябва да имаме добро отношение към всички хора, които подкрепят нашия спорт, не само в клубовете, в които се състезаваме. Хората идват тук и си подкрепят отбора. Мисля, че през всички тези години съм се държал с абсолютно всички по доста колегиален начин. Много бих желал тимът да си защити титлата и да ги накараме пак да се чувстват горди с отбора си и с града.

 

 

- Каква е оценката ти за представянето на България в първите два мача от европейските квалификации?

 

- Мисля, че свършихме доста добра работа. Последният мач беше много ключов и според мен ще окаже голямо влияние в позитивен план за класирането ни в групата. Можехме да победим Гърция, никой от нас не е играл срещу такъв техен състав. Не ги подценихме, но си мислехме, че ще бъдат нещо много специално. В края на мача имахме шанс при две точки разлика. Не ни се получи, направихме някои грешки, но пак казвам – според мен вторият мач ще бъде доста ключов. Показахме голям характер, то се видя след две продължения и след доста тежък мач. Момчетата, които играха повече, успяха да издържат и физически, и психически. Някои хора си тръгнаха преди първото продължение, но се върнаха. Това е хубавото на баскетбола, че никога не знаеш. Дори да падаш с 5-6 точки минута преди края, всичко може да се случи. Изключително много се радвам, че успяхме да победим.

 

- Независимо от съставите, Гърция ли е основният фаворит на този етап, след като оглави групата с две победи?

 

- Мисля, че да, особено след победата срещу Босна като гост. Мачът там е бил наистина тежък, атмосферата е много трудна за всеки отбор. Според мен за следващите мачове от квалификациите Гърция няма да бъде с този състав, това са мои предположения. Оттам нататък оставаме другите три отбора, които трябва да се борим за две места. Ако си спечелим мачовете вкъщи и евентуално вземем някой навън, със сигурност ще бъдем в първите три и ще се класираме на европейското, където не сме играли от доста време.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Божидар Аврамов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи