Националният отбор по баскетбол на колички – победител и на терена, и в живота


Националният отбор по баскетбол на колички – победител и на терена, и в живота
(БФБаскетбол)
11-08-2019 09:28 | в-к

„Не критикът има значение, не човекът, който изтъква как силните се препъват или къде онези, които вършат полезни дела, са могли да ги направят по-добре. Уважение заслужава човекът, който действително излиза на арената, чието лице е белязано от прах, пот и кръв, който се стреми към целта без страх, който греши и отново, и отново не улучва целта, защото няма усилия без грешки и недостатъци. Който се посвещава на кауза, която си заслужава. Който в най-добрия случай достига високите постижения на триумфа, а в най-лошия случай, ако не успее, а много му се иска, знае, че мястото му никога няма да бъде сред боязливите и студени души, които не познават нито победата, нито поражението.“

 

Думи на президента на САЩ Теодор Рузвелт, част от знаменитата му реч в Париж от преди 109 години, които един български отбор изпълва със съдържание.

 

Националният ни отбор по баскетбол на колички пише история. Всеки ден, в който момчетата, водени от треньора Владимир Искров, се събират в залата за тренировка. С всеки мач, който изиграват. Така бе и на изминалото европейско първенство в София. В рамките на няколко дни българският тим по баскетбол за хора с увреждания написа незабравима страница в историята на този спорт у нас. И спечели не само на терена, а и сърцата на всички, които посетиха зала "Триадица“.

 

За отбор, създаден само преди две години, да мери сили с много по-опитни съперници бе изключително. За селекционера пък работата му начело на националния тим на колички никога не е била просто задължение, а реална кауза и призвание. Само преди месец Влади Искров посвети рождения си ден на тази кауза - да събере средства за нови спортни колички за играчите, призовавайки близките и приятелите си вместо подаръци да дарят, според възможностите си, за събиране на пълната сума.

 

Един млад треньор, избрал България, за да осъществи мечтите си. По думите му страната ни се движи 60-70 години назад в сравнение с останалите, но пък напредва с уверени крачки. Потвърждението бе на терена. Всеки докоснал се до този вдъхновяващ отбор сякаш попива от импулса на момчетата. Само няколко минути от изявите националния тим са достатъчни, за да прозре човек, че тези мъже са истински воини в живота, а на терена се борят за всяка топка, всеки кош, независимо от обстоятелствата.

 

Затова и треньорът Владимир Искров бе категоричен, че е горд със състезателите. „Изключително доволни сме от това, че участвахме на европейско първенство. Това е една първа стъпка за по-мащабното развитие на спорта в България. Всички сме много горди, че бяхме домакини. На всеки един мач се борихме докрай. Въпреки че сме съвсем нов отбор, смятам, че се представихме прекрасно. Вече има интерес от още два града в страна да се направят отбори по баскетбол на колички, което смятам, че е най-големият успех, защото когато има повече отбори, тогава ще има и повече състезатели“, коментира Искров и споделя, че в България състезателите получават базова подготовка, но при достигане на добро ниво имат шанс да подпишат с чуждестранни отбори и да играят професионално баскетбол на колички в съседни държави като Гърция и Турция, където вътрешните първенства са по-развити.

 

Владимир Искров не забравя да подчертае, че за националния отбор тепърва предстои още много работа: „Изоставаме спортно-технически, но момчетата, показаха дух и желание, което е една предпоставка да научат всички баскетболни елементи във времето.“

 

За емоцията да играеш на европейско първенство пред родна публика младият специалист признава, че усещането е невероятно. „Залата беше пълна, хората ни подкрепяха и няма как да не сме щастливи“, радва се Искров и постави като цел скоро у нас да се организира друг форум от подобно ниво. „Следващата цел трябва да е провеждане на Балканско първенство, за да запазим заряда, който натрупахме", смята селекционерът, който след еврошампионата сподели и друга своя мечта – създаването на спортен център за хора с увреждания в София.

 

Сред тези, от които се чака съдействие е президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Единственият българин, играл в НБА, неотлъчно бе сред зрителите в зала „Триадица“, за да подкрепя националния тим. „Смятам, че се представихме добре, защото това бе първо състезание от такъв ранг, в което се сблъскахме с баскетбола на колички от такъв ранг и видяхме по-добрите какво могат. Има живот, има развитие, а за мен това е важно. Тези момчета са преодолели много трудности. За тях това, че могат да се състезават е безценно. Това е вдъхновение и за младите. Всеки, който иска – може. Важно е да има воля. Имаме голям праг за развитие”, коментира Глушков, който се надява първенството да донесе още по-голям ентусиазъм сред състезателите и техните треньори.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: баскетбол на колички
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи