Сезонът на големите надежди


Сезонът на големите надежди
Снимка: LAP.bg
03-10-2018 16:30 | Даниел Димитров

Предстои десетият сезон на този формат наречен Национална Баскетболна Лига. Всички се надяват на една интересна кампания с по-малко декларации, претенции към съдии, федерация, публика и т.н. Положителното е, че 90% от селекцията на националния отбор ще се състезава на наша територия. Нормално е в отборите, които ще мерят сили на европейска и балканска сцена, да преобладават чуждестранни попълнения. Те са общо 25-27 играчи. Общо взето почти всички клубове направиха навреме селкциите си според бюджетите и целите си. Сега им предстои опознаване, обиграване, напасване и изчистване на всички необходими детайли за изграждане на игровия стил според философията на треньорите. Някои са с предимство, защото вече изиграха няколко официални срещи. Най-важното е как отборите, които разполагат с чужденц, ще се нагласят към новото изискване на НБЛ за броя им по време на игра, а именно максимум трима. Както всяка година първенството стартира с един суперфаворит, четири тима с почти изравнени възможности, два отбора, които могат да изненадат всички и две селекции изцяло съставени от млади български състезатели, за които резултатите не са толкова важни. При тях идеята е съвсем друга - израстването на тези състезатели.

 

Левски Лукойл

Целите винаги са едни и същи - титла, купа и достойно представяне в Европа. Интересно е, че Купата на България им убягва вече пета поредна година. Много силен ход с привличането на близнаците Иванови и Христо Захариев, което им дава възможност за широка ротация без да има проблем с баланса на състава.

 

Балкан

Финалистът от миналия шампионат смени всички чужденци. Изпусна Захариев, но успя да привлече Димитър Димитров и Крис Минков. Предлага добър и организиран баскетбол, приятен за гледане. До къде ще стигнат зависи изцяло от тях.

 

Рилски спортист

Настоящият носител на Купата на България и бронзов медалист от първенството следва идеята и философията - петима чужденци, двама много опитни играчи в лицето на Йордан Бозов и Златин Георгиев. Тук важното е каква роля ще играят останалите момчета. Винаги са способни да играят на високо ниво и да изненадат всеки от съперниците си.

 

Академик Бултекс 99

Освен утвърждаването им като фактор в Лигата, би трябвало да надграждат по малко всеки сезон. Последните два сезона се класират на второ място в редовния, което си е добро постижение предвид конкуренцията. Липсата на опит им изиграва лоша шега във важните двубои в плейофите. Именно върху това те трябва да работят и да го подобряват.

 

Берое

Определено направиха добър състав и би трябвало да се целят нависоко, ако не се получат някакви катаклизми като миналия сезон. Разполагат с много силни български състезатели като Павел Маринов, Александър Янев, Николай Стоянов, Тихомир Желев. Със сигурност водят добър тренировъчен процес. Пожелавам на националния селекционер да има ангажименти към клубния си отбор през месец май. Нещо, което му убягва последните сезони.

 

Академик София

В този отбор са събрани много добри млади баскетболисти, които са бъдещето на нашия басктбол. Всеки мач на ниво НБЛ ще им бъде от голяма полза. Необходима им е много работа в тренировъчния процес, както желание и себераздаване в мачовете. Всяка победа им е супербонус. Със сигурност ще израстнат и ще се развиват през сезона.

 

Ямбол

Последните годинии отборът се клатушка между 7-9-мо място, което е непривично за клуба. Именно това ще се опитат да променят през тази кампания. Те са в такъв състав, че могат да изненадат и победят всеки, който малко ги подцени. Със сигурност ще подобрят и представянето и класирането си.

 

Черно море Тича

За съжаление странни неща се случват с клуба откакто се смени ръководството преди няколко години. На никой не му се нрави състоянието, нито по какъв начин е селектиран и изглежда отборът. Школата за пореден път спасява нещата, когато се стигне до финансови проблеми. Безспорно младите варненци са талантливи и имат солиден потенциал, но до каква степен тези 18-20 годишни момчета са готови да понесат тежестта на различното ниво, най-вече на физиката, с която ще се сблъскът в Лигата. Някои вече ги определиха като боксова круша, но нека се отнасяме с уважение и търпение към клуб като Черно море.

 

Спартак Плевен

Вижда се добър баланс между опитни и млади български състезатели. Идеята е да не се повтори класирането от предишния сезон, а защо не да се получи и скок. Те ще бъдат много неудобен и нестандартен съперник за всички отбори.  

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ-мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи