Треньорите на България – Веселка Тодорова (част втора)


Треньорите на България – Веселка Тодорова (част втора)
03-04-2017 18:12 | Мария Маринова

BGbasket.com продължава рубриката си „Треньорите на България“, в която ви срещаме с млади баскетболни треньори. Целта е да научите повече за тях и за работата им с подрастващите. Треньорите споделят и проблемите, пред които са изправени, както и възможните им решения.

 

Следващият ни гост е Веселка Тодорова. Тя е родена през 1988 г. във Видин. Веселка е бивша национална състезателка, но след поредица от контузии е принудена преждевременно да сложи край на кариерата си. Тя обаче не се отказва от баскетбола и се захваща с ново предизвикателство – да бъде треньор. От няколко години тя работи с подрастващите в Самоков, а в момента тренира момчета в три възрастови групи.

 

Вече ви представихме първата част от интервюто с Веселка Тодорова (ТУК), а сега е време и за втората. В нея тя говори за трудностите, които е срещнала в своята работа, за липсата на основни спортни умения при повечето деца и за препоръките, които би дала за развитие на подрастващите.

 

- Кои са първите неща, които трябва да научат децата в баскетбола? Спазвате ли определена методология?

- Позволете ми да започна малко по-отдалече и да споделя с вас , че наистина няма случайни неща в живота и каквото има да стане – става. Всичко, което се е случвало в живота ми, ме е водело да стана треньор и да дам сърцето си за баскетбола и децата. Имах късмета да започна състезателната си дейност при госпожа Ани Рудева в град Ботевград, а по-късно и в Самоков. Тя беше причината да мога да играя на високо ниво и да стана национален състезател. Всичко, което можех, беше нейно дело. Но най-важното - възпита в мен отношение към баскетбола, любов, която до днес е в мен.

След контузиите си се върнах в Самоков и малко след това тя претърпя тежка операция на сърцето. Преди това обаче ме бе предложила на ръководството на Рилски спортист за нейна заместничка, тъй като вече бях завършила за треньор, но никога не бях мислила за реализация. След нейното възстановяване, тя беше мой приятел, ментор… Помагаше ми с всичко, както и  идваше на всяка моя тренировка, когато здравето й позволяваше. Прекарвахме и все още прекарваме буквално часове в разговори за баскетбол по телефона.

 

И така, с голям ентусиазъм и желание от моя страна, тя ми предаваше своя многогодишен опит и знания. Говореше, а аз попивах и добивах по-ясна представа кое е важно за най-малките, каква методика да следвам и как да общувам успешно с тях. Тя ми даде подкрепа, както морална, така и професионална. Все още го прави, за което съм й  благодарна от сърце.

Отговорът ми е – първото, което трябва да се научат, е как да се държат - какво имат право и какво не. Децата обичат дисциплината и реда (казва тя) и наистина е така. След това следват естествените движения като ходене, бягане, забавни игри с игрови характер (с и без топка), основните елементи на баскетболната игра.

 

- Посещавате ли семинари на Българската федерация по баскетбол? До колко Ви бяха полезни?

- Да, посещавам ги. С голям интерес посещавам, чета и се интересувам от всичко, което може да ми бъде в помощ. Всичко в този живот е полезно, семинарите също, особено за млад треньор без опит като мен. Те първо ме срещат с колегите от цялата страна. На първите такива ми беше много неудобно, защото не познавах почти никой. Днес мога да обменя мисли, опит или да задам въпроси, когато се видим на семинарите. Самите семинари ме обогатяват и дават нов поглед над нещата. Винаги се връщам вкъщи с много записки и нови идеи.

 

Цялото интервю с Веселка Тодорова може да прочетете ТУК в сайта за детско-юношески спорт viasport.bg

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Треньорите на България, Веселка Тодорова, Рилски спортист
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи