Петър Бакърджиев: Очаквам голяма битка и победа за Левски срещу Балкан


Петър Бакърджиев: Очаквам голяма битка и победа за Левски срещу Балкан
(сн. Sportsimages.bg)
04-01-2013 13:33

Журналистът от БТВ с прогнозите си за кръга в Булсатком НБЛ


Петър Бакърджиев от БТВ със своите прогнози за предстоящия 11-и кръг в Булсатком НБЛ:

 

Балкан - Левски

Поредния 11 кръг в баскетболното първенство на България стартира в събота с най-интересния мач от програмата за седмицата. И това, че ще се срещнат втория срещу четвъртия във временното класиране е най-малката причина мачът в Ботевград да се очаква с повишен интерес. Домакините останаха без най-добрия си баскетболист Иван Лилов преминал на 1 януари в тима на Газ Метан. Имам усещането обаче, че това ще се превърне в техен плюс, а не както изглежда на пръв поглед в минус. Поне за този мач. Само да отбележа, че един от най-добрите български баскетболисти предпочете да отиде в осмия в класирането отбор на румънското първенство вместо да остане у нас, което е красноречив факт за много неща пред които баскетболните хора в България услужливо си затварят очите. Без Лилов обаче Балкан ще бъде по-опасен за Левски в събота. Този играч по необясними, но подозирани от мен причини се радва на особенно отношение от страна на старши треньорът на сините Тити Папазов. В края на октомври, когато Левски спечели мача срещу Балкан от първото завъртане на първенството във физкултурния салон на Младост една от най-големите радости в синия щаб бе от лимитирането на Лилов и то струва ми се не само заради чисто спортният хъс в подобни битки. Дразнителят Лилов тогава бе голям стимул за победа над Балкан. Сега него го няма и това мисля, че свали част от агресията на разбора преди мача. В Ботевград веднага намериха заместник на гарда в лицето на сърбина Владимир Панич. Ако е вярно , че е освободен от последния си отбор за това, че в съблекалнята е ударил съотборник то ясно е че Балкан поне си е осигурил в състава биткаджия – нещо което липсва на отбора. Балкан е симпатичен тим, но на моменти с липса на достатъчно агресия и самочувствие – важна причина поради, която тима загуби първия мач срещу сините в София, в който очевидно класата бе на страната на Левски. Колкото до характера на новопривлечения Панич, нямам съмнение, че той ще бъде укротен от не по-малко лютия треньор на Балкан Александър Тодоров. В събота ни предстои голяма битка между двама много добри треньори  в лицето на наставник №1 на Македония за 2012 година и българския национален селекционер. Левски има по-добрата селекция, но Балкан ще разчита на вдъхновението в собствената си зала. През сезона домакините имат само една загуба пред собствена публика, а Левски е с две поражения като гост. Очаквам голяма битка и победа за Левски в крайна сметка.

 

Лукойл Академик – Рилски спортист
Бих гледал този мач с удоволствие. Очаквам да бъде много труден за шампионите и евентуалната им победа да не дойде никак лесно. В неделя Лукойл ще бъде без най-добрите си български играчи Тодор Стойков и Божидар Аврамов, които са контузени. Ръководството изгони Абукар, а на мушката е и Масамба. Отпадането от евротурнирите предизвика очакваните трусове, включително финансови санкции и допълнителни тренировки по празниците. Задължителните мерки обаче със сигурност доста са подразнили американските примадони на тима, които едва ли ако се наложи в неделя биха играли с цялото си сърце за своя треньор и ръководство. Без най-добрите българи и със силно фрустрирани чужденци Лукойл не изглежда непобедим особено за отбора на Рилски, който прави добър сезон и освободен от напрежението за задължителна победа е способен да стигне до добър резултат в Правец, където обстановката в залата е повече от лежерна. Длъжен съм да отбележа, че в първите дни на новата година от лагера на Лукойл дойдоха два анонса, които ако се окажат верни ще повярвам  че там най-после са уцелили правилната посока. По отношение на селекцията се заговори, че скоро ще бъдат привлечени двама нови баскетболисти – македонец и сърбин, което вече е революционно в предвид масираното и безсмислено американско присъствие в последните години. Дано се случи и втората заявка за бъдещ ръководен пост на играещия своя последен сезон капитан на тима Тодор Стойков. Този на спортния директор би му прилягал категорично. 

 

Берое – Черно море Порт Варна

На пръв поглед кръгът изглеждаше лесно прогнозируем, но всеки един сблъсък крие своите неизвестни и този в Стара Загора няма да направи изключение. Берое и Черно море Порт Варна са двата тима, които ще водят битка за шестото място в крайното класиране, а другите 5 позиции са сигурни за сега заемащите ги отбори. Като домакин състава на Берое има отрицателен баланс от 2 победи и 3 загуби, а варненци са 2-2 извън морската столица. Въпреки това тимът воден от Спас Натов е с повече успехи отколкото поражения от началото на сезона, а има и мач по-малко. За Берое пък неуспех в неделя означава ранно сбогуване с амбициите за нещо повече, а мястото на състава извън първите 6 ще бъде подпечатано още на Йордановден. Черно море според мен е доста по-добре изграденият отбор, макар че непостоянството е характерна част от играта му. Берое търси себе си. Опрян до стената и с Георги Младенов начело обаче вярвам, че тима ще спечели домакинството. 

 

Черноморец - Ямбол

До този момент по силата на програмата и природните претенции отборът на Черноморец е изиграл от налачото на сезона само три домакински мача. Това може би до някъде обяснява и предпоследното му място във временното класиране. В зала Бойчо Брънзов баскетболистите от Бургас успяха да победят само младежкият национален отбор. За сметка на това, обаче спечелиха гостуването си в Ямбол на 27 октомври, което бе минисензация. Със силно лимитиран бюджет възможностите на бургазлии не са никак големи, а с това и всяка една тяхна победа е голям успех. Вярвам, че наставникът им Дечо Коешинов прави всичко по силите си и дори отвъд тях, за да осигури просперитет на състава си. Баскетболните реалности обаче не могат да бъдат пренебрегнати. В неделя Ямбол ще вземе реванш за домакинстката си загуба и струва ми се от този успех край морето ще започне подема в тима на Иван Чолаков, който досега не бе никак убедителен в представянето си. Селекцията в движение крие само рискове и дори специалист като Чолаков не може да превърне за кратко време от играчите на разположение в добър отбор. След празниците Ямбол ще бъде различен от досегашното си лице и пръв това ще изпита бившият баскетболист на отбора, а сега наставник на Черноморец  Дечо Коешинов.

 

Спартак Плевен – TESY България (20)

Мачът в зала „Балканстрой” единствен от 11-я кръг изглежда безпроблемен за прогнозиране. Победата на домакините не буди съмнение освен, ако празниците в Плевен не са били твърде разгулни. Ще бъда безкрайно щастлив, като това което Цветан Антов каза, че си е пожелал за Коледа се сбъдне. Човекът оркестър в баскетболния отбор на Спартак призна, че единственото което иска от новата година е финансова стабилност за тима му. Сигурен съм, че ако успее да я осигури тимът ще бъде фактор в първенството през следващия сезон. А през този всяка една победа ще показва, че клубът е жив и заслужава добро бъдеще. Със сигурност съм един от малкото, които смятат така, но за мен експериментът с младежкия национален обор е безкрайно неуспешен и това, което се случи е само реверанс към играчите и треньорът им, какъвто те безспорно заслужават, но формулата бе грешно зададена.


Тагове: Прогнози, НБЛ - мъже, Петър Бакърджиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи