При най-големите в Славия грешат най-малко


При най-големите в Славия грешат най-малко
12-07-2012 09:33

47 мача на живо излъчиха Bgbasket.com и Sportmedia.tv от финалите в четири възрасти при подрастващите в дамския профил

 

Това е третата част (първа вижте ТУК, а втора ТУК) от анализа за финалните турнири при подрастващите в женския профил. В предишните два преставихме погледа на Bgbasket.com за най-малките 10 и 12-годишните и за техните каки при 14-годишните и кадетките. Дойде времето и на най-големите – девойките старша (родени след 01.01.1994 г.).

 

Първенството се проведе в зала Младост в Монтана. Както и при кадетките, когато Балкан остана последен, отборът домакин не бе на нивото на останалите и избраничките на Иванка Славчева завършиха на осмо място. Шампионската титла за втора поредна година бе за треньора Венцислав Гечев и неговите момичета от Черно море Одесос. Те обаче се наложи доста да се потрудят, за да победят Шампион 2006. Бронзът бе за Рилски спортист, а четвъртото място зае бургаския Нефтохимик. Между другото това бе единственият отбор при подрастващите, които класира финалистът при жените.

 

Първенството в Монтана ще се запомни с изключителната жега, при която се играха мачовете. От техническа гледна точка положителното, е че се забелязва намаляване на грешките в сравнение с предишната година – средно 20.62 на мач срещу 21.5 в сравнение с преди 12 месеца на шампионата в зала „Триадица”. И тогава и сега отборът с най-малко брак в действията си е Славия на Надка Голчева.

 

Като заключение на анализа – оптимизмът от това, което видяхме в републиканските първенства го има, но не е чак толкова, колкото ни се иска. Нивото не е много високо, но за това си има и обяснение - една от основните причини е липсата на финансиране. От там произлизат и основните проблеми. В битката за оцеляване клубовете нямат възможност за закупуване на елементарни помагала за тренировки. Най-малките тренират на високи кошове, което им разваля навиците. По-големите пък започват да отделят все повече време за други занимания отколкото за тренировки. Друг е въпросът, че в почти всички клубове няма условия за такива тренировки особено през зимните месеци, като децата са принудени да тренират с ръкавици, ако въобще се води тренировъчен процес. И за да не се завършват толкова минорно анализите трябва да се отбележи, че почти във всяка възраст има по няколко деца, които представляват интерес и имат потенциал, но е нужно да се работи правилно с тях и естествено да има и къде да се прави това…

 

Отново Рилски спортист, Черно море Одесос, Левски, Монтана, Асеновец са клубовете, които са с най-добри резултати. Към тях трябва да добавим и приятната изненада – Шампион 2006, който дебютира в женския профил, но е на второ място крайното сумарно класиране на клубовете при подрастващите в женско направление в класацията на BGbasket.com.

 

Сега на дневен ред са европейските първенства, където и трите ни тима са дивизия Б. С най-големи шансове за промоция в елита са кадетките на Цанко Цанков и Венци Гечев, но със сигурност няма да им е никак леко в Естония. Шампионът започва днес. В края на месеца пък 18-годишните ще мерят сили със своите връстнички в Струмица, а пък в средата на август са най-големите – 20-годишните, които ще се състезават в Чехия.

 

И в заключение – напук на обвиненията, че BGbasket.com не обръща внимание на дамския профил – ще дадем само една цифра пък нека всеки си прави изводите. Само от финалите в четирите възрасти – до 12, до 14, до 16 и до 18-годишна възраст специализираният сайт и интернет телевизията Sportmedia.tv излъчиха на живо 47 мача, голяма част, от които могат да се гледат и в момента на адрес www.Sportmedia.tv. Това е без аналог в родния спорт. Със сигурност догодина ще се стремим да подобрим този рекорд, което го правим само и единствено в интерес на баскетбола.


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи