Тити: Успехът на Македония трябва да ни мотивира максимално


Тити: Успехът на Македония трябва да ни мотивира максимално
Тити Папазов (сн. BGbasket.com)
16-09-2011 12:07

Настоящият старши треньор на Левски Константин Папазов е човекът, който преди години докара Марин Докузовски в България. Тогава като треньор на Лукойл Академик Тити нае македонския специалист за негов помощник, а по-късно той стана и старши треньор на тима от Правец. Сега Марин Докузовски е начело на Македония, която прави фурор на Евробаскет 2011 и днес излиза в полуфинал срещу Испания. Едва ли има човек в България, който да познава по-добре наставникът на македонците от Папазов и да изкаже своето мнение за успеха на нашите съседи, който пък според него трябва да мотивира и нас:

 

"Македония е отбор с много сериозен потенциал и има треньор, който е с много големи качества. Самите те не са вярвали, че ще стигнат до такава фаза и в това няма нищо лошо, тъй като реалностите са били други. Това е третото участие на Македония на Европейско първенство, а отборът успя да излезе от най-тежката група, в която беше нормално за фаворити да бъдат сочени Гърция, Хърватия и Черна гора. Спокойно може да се каже, че няма нищо случайно в представянето на македонците, тъй като случайно можеш да победиш в един или два мача, но когато това стане в поредица от 6 мача, след това губиш нещастно седмия и после надиграеш домакина, то безапелационно доказваш, че това, което постигаш е следствие на твоите качества, на твоя потенциал. Със сигурност Македония има много добри играчи и най-важното е, че това е отбор с невероятна химия и изключително добро представяне на треньора, който от играчи, които безспорно през годините са доказали, че са добри нападатели, направи отбор, който играе добре в защита нещо, което не е специфично за тях.

 

Успехът на Македония трябва да даде много сили и много вяра и на нас, че и ние също можем някой ден да стигнем до тези резултати, защото в никакъв случай не можем да кажем, че македонския клубен баскетбол е в по-добро състояние от нашия, а е факт, че сега те постигат един много голям резултат, който е награда за целия македонски народ и награда за човека, който най-много заслужава похвали сега - Марин Докузовски. Много съм щастлив от тези успехи, тъй като с Марин сме били един екип, работили сме заедно и за никого не е тайна, че най-големите успехи постигнати от Лукойл Академик в Европа са точно по нашето време, когато бяхме заедно. Винаги съм твърдял, че съм научил много от Марин, защото наистина той е треньор с много знания и само неговият малшанс да бъде от малка Македония не му дава възможност да работи с големи европейски отбори. Смятам, че сега с това, което постигна той заслужава да получи признание и да води някой голям отбор, тъй като за всички е видно как играе Македония на първенството.

 

Повтарям се като казвам, че успехът до голяма степен се дължи на химията в отбора и на това, че македонците от мач на мач натрупваха самочувствие, а в същото време не бяха под някакъв натиск. Подготовката не мина по най-добрия начин и типично по наш балкански обичай за всичко бе обвинен треньора и отборът не замина в най-добро психическо равновесие. Преди първенството упреците към Докузовски за неговата селекция и към начина на подготовка бяха много големи. Сега обаче той е герой и цяла Македония се радва на успехите на своите играчи. Държавата също помага като имаше чартър, който бе изпратен специално за мача с Литва, докато днес за този Испания днес пътуват нови три чартъра, които са осигурени от правителството и от сериозни компании. Това също доказва, че това, което правят македонските баскетболисти е нещо невероятно. Аз живях в Скопие през 1994 година, точно в дните, когато нашите футболисти ставаха четвърти в Света. Тогава усетих каква радост носят успехите на нашия отбор на целия македонски народ. Затова и сега ние трябва да им се радваме, защото Македония не е сред лидерите на Европа и има население около 2 млн. души, но със своите баскетболисти прави фурор, който наистина ще остане в историята.


Радвам се, че играчи като Перо Антич, Гьорги Чековски, Дамян Стояновски са играли в България и без да имаме право да се присъединяваме към този успех, всички ние се радваме и всички, които са били в много близки контакти и са работили с тези играчи няма как да не са доволни.

 

Този успех за пореден път е доказателство, че когато правиш селекция, особено в мъжки отбор, е изключително важно да направиш добра атмосфера. Убеден съм, че това е една от големите магии на успеха на македонците, защото играчи като Владо Илиевски, Перо Антич, Тодор Гечевски и най-добрият на първенството Бо МакКейлъб са с голям потенциал, но ключът към победите е в това, че Марин успя да направи невероятно добра атмосфера. Може би и проблемите преди заминаването също обединиха състезателите и наистина македонците демонстрират игра, която радва окото дори и на техните съперници. Едва ли ще има човек, който да отрече, че най-добрият играч на първенството е МакКейлъб, че най-голямата и приятна изненада е Македония и, че Марин Докузовски е треньорът, който трябва да получи наградата за най-добър на Евробаскет 2011. Лесно е със скъпоструващи звезди и с отбора на Испания например, без да подценявам прекрасната работа на Серджо Скариоло, да се постигнат успехи. Когато обаче това се направи с отбора на Македония тогава се оценява по достойнство работата, на този, който води тима, а именно неговият треньор.

 

Знам, че днес срещу Испания ще бъде много тежко и дори и аз, който съм такъв непоправим оптимист  не вярвам, че могат да победят Европейския шампион. Със сигурност цяла Македония живее с надеждата за този двубой и няма да е чудо, ако приказката продължи. Този успех на нашите съседи трябва да ни мотивира максимално, защото той е на страна с подобни на нашите финансови възможности и това трябва да ни дава вяра, че и при нас може да се случи същото някой ден. Просто трябва да намерим верния път за това."


Тагове: Евробаскет 2011
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи