Спартак развали 14-годишна прокоба в Самоков


Спартак развали 14-годишна прокоба в Самоков
(сн. НБЛ)
09-05-2024 20:55 | BGbasket.com

Спартак Плевен изкова първи триумф във втория кръг от плейофите в Sesame НБЛ. Селекцията на Любомир Минчев се наложи над Рилски спортист със 77:71 във втората четвъртфинална среща, изиграна в „Арена Самоков“. Спартаклии срещнаха немалко трудности в нападение през първото полувреме, но намериха печелившата формула през второто и обърнаха хода на събитията, за да нанесат първо поражение на „скиорите“ елиминационната фаза. Също така плевенският тим бе 21/29 от линията за изпълнение на наказателни удари срещу 12/15 за Рилски. 

 

На линия за „синьо-белите“ отново бе Талиб Занна, а в игра се завърна и Станимир Маринов, докато за Рилецо контузия в края получи Джоузеф Лоусън. Освен това Алекс Симеонов натрупа 5 лични нарушения и не доигра двубоя за домакините. По този начин плевенският тим сложи край на 14-годишно прекъсване без успех в Самоков (б.а. – 27 поредни загуби). Това се оказа достатъчно за спартаклии да поставят равенство за 1:1 победи срещу състава, воден от Любомир Киров.

 

Така серията се мести в Плевен, където ще се изиграят третият и четвъртият мач. Следващата среща е планирана за 12 май (неделя).

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от SESAME NBL Bulgaria (@nbl_bulgaria)

 

 

Постепенното нападение липсваше от арсенала и на двата отбора в откриващите минути. Соловите изпълнения на Чавдар Костов, Джон Флорвиъс и Майкълин Скот дадоха известен превес на домакините. Силното включване от пейката на Талиб Занна и Николай Стоянов, както и проблясъците на Джулиън Люис, помогнаха на гостите да надигнат глава, но „скиорите“ си издействаха точка актив в края на встъпителния период.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от SESAME NBL Bulgaria (@nbl_bulgaria)

 

 

По-доброто лице в защита и постоянството на Деян Карамфилов доведоха до нов подем за самоковския отбор в началото на следващата десетка. Въпреки че Люис започна да се чувства по-комфортно в офанзивен план за спартаклии, Алън Арнет имаше готов отговор и почти собственоръчно предостави възможността на Рилецо да се прибере в съблекалнята при 37:33.

 

„Синьо-белите“ дадоха още по-сериозни признаци на живот на старта на третата част, когато намери пътя към пълния обрат, дело на Родни Първис, Брайънт Томас и Люис, както и чрез промяната в дефанзивен план. Арнет се зае с мисията да окрили домакините и до голяма степен успя, но Люис и Томас се намираха под пара, за да тласнат плевенския тим със 7-точков актив след 30 минути игрово време.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от SESAME NBL Bulgaria (@nbl_bulgaria)

 

 

Първис последва примера на своите съотборници и върна спокойствието на „синьо-белите“, които в откриващите моменти на заключителната четвърт се бориха със зъби и нокти да останат на лидерската позиция. Все пак „скиорите“ не бяха казали последната си дума, тъй като на помощ на Арнет се притекоха Джоузеф Лоусън, Костов и Скот, връщайки шансове за обрат. Впоследствие Занна взе нещата в свои ръце и прати радостта в гостуващия лагер във финалните акорди.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от SESAME NBL Bulgaria (@nbl_bulgaria)

 

 

Родни Първис и Джулиън Люис запалиха искрата за Спартак с по 17 точки, като вторият остави на сметката си и 5 борби. Брайънт Томас се разписа с 14 точки, Талиб Занна се завърна с 11 и 6 овладени под двата ринга топки. 

 

Алън Арнет се отличи за Рилски с 18 точки и 8 борби. Чавдар Костов реализира 13, Алекс Симеонов се отчете с 10 точки. 

 


 

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Рилски спортист, Спартак Плевен, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи