Късна драма в Ботевград прати Шумен U19 на финал за Купа БФБ


Късна драма в Ботевград прати Шумен U19 на финал за Купа БФБ
(сн. BGbasket.com)
20-04-2024 18:02 | Мария Маринова

Шумен е първият финалист в турнира за Купа БФБ при юношите U19. В невероятна драма на старта на надпреварата в „Арена Ботевград“ тимът надви ЦСКА с 82:80 в мач с много обрати, в който на два пъти наваксва двуцифрено изоставане и спечели с кош в последните секунди на Владислав Станев.

 

Финалът е първи за Шумен в тази възраст за Купа БФБ от 2019 г. насам, когато тогавашният набор завършва втори.

 

В спор за трофея баскетболистите на Янко Янков ще срещнат победителя от другия полуфинал между Балкан и Тунджа Ямбол, докато ЦСКА ще играе със загубилия за бронза.

 

Двубоят започна много оспорвано и с куп размени на водачеството, без никой да натрупа сериозна преднина. В края на частта обаче „червените“ направиха серия от 10:0 и след десет минути игра поведоха с 29:23, а освен повечето грешки, съперникът им имаше проблеми и с ранното натрупване на нарушения.


Разликата в полза на армейците стана двуцифрена през втория период, но и те започнаха да бъркат често. Шумен се възползва и на почивката обърна за 43:42.

 

Нова силна серия за баскетболистите на Планимир Дафинов обаче отново им даде предимство и след като те доминираха през третата четвърт, след края й дръпнаха с 68:54, а играчи и на двата тима вече висяха с по 4 нарушения.

 

Отборът на Янко Янков не се предаде и този път и не само че започна да топи разликата, а 50 секунди преди края възстанови равенството – 80:80. Последва неуспешна атака за ЦСКА след прекъсване, а след това Шумен успя и да поведе след кош на Владислав Станев в последните секунди.

 

 

Дафинов взе нов таймаут за „червените“, но до края те отново не успяха да се организират в нападение и победата отиде за съперника.

 

 

В основата на успеха за Шумен бяха играчи, които преди по-малко от 24 часа играха и за мъжкия отбор в мач от Sesame НБЛ в Стара Загора. Баръш Мустафа записа 22 точки и 6 откраднати топки за победителите, но и 10 грешки. Владислав Станев реализира 21 точки, с 15 и 8 борби е Веселин Байчев.

 

За ЦСКА над всички с 25 точки бе Иван Димитров, който се отчете с 25 точки и 7 асистенции, плюс 7 грешки, но се контузия в края. Георги Цеков има 14 точки, Кристиян Челенков е с 13 и 9 борби.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ШУМЕН U19 - ЦСКА U19

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ КУПА БФБ ЗА ЮНОШИ U19

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи