Основи на покера: Разбиране на правилата и класирането на ръцете


Основи на покера: Разбиране на правилата и класирането на ръцете
18-04-2024 22:18 | BGbasket.com

Спин Сити и други лицензирани казина предлагат възможността да играете на покер масата и то от комфорта на своя дом. Но, преди да стартирате със забавление, ще трябва да разберете какво представлява играта и какви са нейните правила.

Покерът е игра с карти, която притежава десетки вариации. При повечето има добавени разновидности на ръцете и по-различни правила, но в голямата си част не са много различни едни от други. В следващите редове ще разберете повече за ръцете в покера, самите играчи и как да спечелите.

 

Основни термини в покера

Няма да изпадаме в ненужни подробности, а ще ви запознаем само с най-основните елементи на играта, които ще срещнете навсякъде. Първо, нека поговорим за всеизвестният дилър. В една приятелска игра - той размесва и раздава картите. Но, в случая с казината - дилърът не участва в самата игра, само наблюдава и раздава, това е логично, предвид, че работи за казиното.

 

Малък и Голям Блайнд са другите две важни длъжности. Те са от лявата страна на дилъра и трябва задължително да платят залога. Съответно, при малкия блайнд той е наполовина, а при големия - целият. Това не са любимите позиции на играчите, но всеки минава през тях. 

 

Ръце в покера и тяхното класиране

За незапознатите, ръцете в покера са комбинацията от двете карти, които държите в ръката си и тези на масата. В зависимост от тяхната стойност, вие можете да си тръгнете като печеливш или губещ. Естествено, ако се намеси умелата професионална игра с блъфиране и лавиране, тогава може и да нямате нищо, но да спечелите.

В следващите редове ще поговорим за най-основните ръце, които трябва да знаете при всички положения:

  • Най-висока карта;

  • Чифт;

  • Флъш;

  • Фул Хаус;

  • Стрейт Флъш;

  • Роял Флъш.

Има и още разновидности на ръцете, но върху тези се акцентира най-често. А и трябва да започнете основата и да продължите към върха на знанията в областта на покера и хазартните игри с карти.

 

Най-висока карта

Това е най-лесната концепция. Тук се има предвид, че няма други комбинации на масата или има равенство. В този случай ще спечели този, който държи най-високата карта в ръката си. Ще се изненадате колко често се случва играчите да попадат в тази ситуация. Тук ще ви трябва късмет и да вярвате, че имате по-добрите карти.

 

Чифт

Двойка едни и същи карти. Можете да имате и два чифта. Като освен вашите чифтове, към общия брой чифтове на всеки се прибавят и тези на масата. Ако има равенство, то тогава печели чифтът от по-високи карти. В случай, че и там имаме съвпадение, трябва да се върнем на най-висока карта и да избираме победителя според нея.

 

Флъш

Друга ръка, която е съвсем лесно да научите да играете. Тук говорим за 5 карти, които са с една и съща боя. Подобно на горния случай, ако има съвпадение и равенство, то ще трябва да избирате ръката с по-високи карти от самия флъш.

 

Фул Хаус

Една от най-силните комбинации в покера. Тук имаме три еднакви карти и още две еднакви. Трудно се постига и играчите винаги са щастливи, когато успеят да спечелят с фул хаус. Не само, че ръката е харесвана ,но и много лесно се запомня нейната концепция, което е чудесно и за новите покер играчи.

 

Стрейт Флъш

Това е разновидност на стандартния флъш. Пак имаме 5 карти от една боя, но и идват с изискване те да са последователни. При равенство ще се избира този с най-високите карти, както вече установихме, че е стандартната процедура в покер игрите.

 

Роял Флъш

Дойде време да ви споделим и коя е най-силната ръка в покера. Това е именно Роял Флъш, за него трябва да имате последователност от следните карти: A,K,Q, J, 10. Няма комбинация, която да може да бие тази. Ако имате надежди за победа, със сигурност ще се сбъднат, ако държите точно тези карти.

 

Действия в самата игра

Ще ви разкажем малко и за самите действия играта. Те са:

  • Чек;

  • Бет;

  • Фолд;

  • Кол;

  • Рейз. 

Чек е за пропускане, тоест, продължавате да играете, няма залог, който да трябва да платите и не желаете да слагате такъв. Бет е да заложите. Фолд е да оставите картите и да излезете от играта. Кол е да платите залога, а рейз да го вдигнете още, когато дойде до вашето място.

 

Популярен ли е покерът?

Това е една от най-известните хазартни игри по цял свят. Тя се играе в хиляди наземни зали и онлайн казина. Непрекъснато се организират турнири, а за някои играта е цяла професия, с която си изкарват хляба. Това е една цяла отделна индустрия на хазарта, която  е много интересна за наблюдаване, особено ако сте фен на този тип забавления с карти. Ако не желаете да играете онлайн и още сте начинаещ, можете да се съберете с приятели и да се забавлявате на живо с тази вълнуваща и напрегната игра! Във всеки случай, ние ви желаем късмет!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи