Александър Гавалюгов: Лидерските ми качества най-много приковаха погледите на треньорите и скаутите от НБА


Александър Гавалюгов: Лидерските ми качества най-много приковаха погледите на треньорите и скаутите от НБА
(сн. личен архив)
19-02-2024 13:35 | Мария Маринова

Александър Гавалюгов завърши участието си в глобалното издание на кампа Баскетбол без граници.Той бе един от едва 40 перспективни състезатели на неговата възраст от цял свят, които имаха възможност да се подготвят индивидуално с бивши и настоящи играчи, както и с треньори от НБА, а също и да играят мачове помежду си под формата на турнир.

 

Отборът на българина достигна до финала в надпреварата, а той си тръгна и с индивидуална награда, печелейки конкурса за тройки.

 

В специално интервю за BGbasket.com юношата на Балкан, който през този сезон носи екипа на Академията на НБА в Австралия, разказа за впечатленията си от кампа в Индианаполис, който бе част от програмата за Мача на звездите в НБА.

 

„Кампът мина доста добре, сблъсках се с най-добрите момчета на моята възраст. Винаги съм искал да се срещна с най-добрите гардове също и беше доста интересно“, сподели Гавалюгов пред BGbasket.com.

 

„Мачовете, които играхме, бяха изключително равностойни и интересни. За съжаление моят отбор загуби на финала. Доволен съм от моето представяне, имах отлични мачове, имах и колебливи, но най-много съм доволен от това, че още от първия ден показах лидерските си качества. Момчета, които в момента играят на много по-високо ниво от мен и са смятани за топ избори в Драфта след две години, ми се довериха и ме възприеха като техен лидер. Може би това ми качество най-много прикова погледите на скаутите и треньорите от НБА, които бяха в залата на всичките занимания“, разказа още 18-годишният баскетболист.

 

Александър обаче вижда и къде изостава от останалите: „Технически и тактически бях по-добър от повечето момчета, но пък им отстъпвах физически. Играх срещу уникални атлети, които летяха по игрището. Има и разочарование в мен, че не успях да изпълня целите си да стана MVP и да вляза в Идеалния отбор, но пък ме мотивира да работя още повече в залата и фитнеса.“

 

Гардът разказа повече и за спечеления конкурс за стрелба от далечно разстояние, в който са участвали всички 40 играчи, поканени на кампа.

 

„В конкурса по тройки участваха всички състезатели и накрая четирите момчета с най-много вкарани кошове от 25 стрелби, трябваше да стрелят по още веднъж. В първия кръг вкарах 18 от 25. На финалния обаче започнах слабо и след първите две позиции бях 4-10. След това обаче отбелязах 15 подред, за да завърша с 19-25. Резултат, който ми беше повече от достатъчен да спечеля, тъй като вторият вкара 16“, завърши Гавалюгов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Гавалюгов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи