БФБ въведе годишни планове и тестове за треньорите на подрастващите


БФБ въведе годишни планове и тестове за треньорите на подрастващите
19-12-2023 17:23 | Мария Маринова

Треньорите на подрастващи баскетболисти вече трябва да изготвят годишни планове за работата си с отборите, които водят, научи BGbasket.com. Положителната инициатива е с цел развитието, както на състезателите, така и на техните наставници. Освен това треньорите трябва да решават и три теста през годината, които да им дават актуална оценка за постигнатото до момента.


Пред BGbasket.com главният методист на Българската федерация по баскетбол Петър Клечков разказа по-подробно за това каква е идеята на годишните планове.


„Всеки треньор, когато работи с деца или спортисти, е длъжен да има план за работа през годината и цели за развитието на отбора, състезателите си и за развитието на самия него като треньор. Когато работи по план, той планира тренировъчния процес на отбора си, мисли и чете, а когато има трудности, не е срамно да попита по-опитни треньори“, заяви Клечков.


„Важно е за развитието на самия клуб е да има главен треньор и трябва главните треньори в даден клуб или президентите, които дават пари за баскетбола, да го изискват от треньорите си в клуба. Важно е всеки треньор да има план, за да планира работата си през годината, методически указания: периодизация, състезателен календар, технико-тактически занимания, теоретични занимания, индивидуални занимания, тестиране, селекция; в годишните планове е да се планува работата на треньора с играчите, с материала за определената възраст“, каза още Клечков.

 

Той разясни и повече са тестовете, които всеки треньор трябва да прави: „Тестовете са технически и физически показатели, които трябва да се правят 3 пъти в годината и показват физическото и техническото развитие на спортистите, предоставят ясна картина на треньора за развитието на неговите състезатели и на отбора.“


Крайният срок за предаването на годишните планове и първите тестове изтече на 30 ноември. По обективни причини Клечков дава отсрочка на Дечо Коешинов от Вихър Айтос и Политехника (Дупница), но много голяма част от останалите треньори също не спазват срока.


„Това показва, че много от треньорите работят неправилно с отборите си“, заяви Клечков.


На този етап поне санкции не се планират: „Мисля, че с наказания не се постигат добри резултати, моралът на треньора е по-важен за децата, които тренира и за клуба“, смята главният методист на БФБ.


Тук обаче възниква и въпросът как тези, които не са спазили изискванията, да бъдат накарани да го направят, след като няма наказания, и не са ли ощетени по този начин останалите, изпълнили всичко в срок.


„Така е. Въпрос на морал е на всеки един треньор. Който го прави, той има потенциал и се развива, както и работи правилно“, смята Клечков, като по думите му треньорите трябва да правят планове за работата си, дори и без да имат изискване от федерацията.


Макар да няма санкции, той бе категоричен, че ще държи имената на тези, които не са пратили своите планове, да станат публично достояние в най-скоро време.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: БФБ, Петър Клечков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи