ЦСКА превзе крепостта на Балкан


ЦСКА превзе крепостта на Балкан
(сн. balkan-basket.com)
03-12-2023 14:45 | BGbasket.com

ЦСКА постигна ключова победа в битката за второто място във временното класиране в Sesame Национална баскетболна лига. В много оспорван и изпълнен с обрати мач, „червените“ надвиха Балкан с 95:86, нанасяйки първо поражение на съперника си в „Арена Ботевград“ през този сезон в шампионата. В този двубой гостите бяха водени от Даниел Клечков заради наказание на Росен Барчовски, а заради контузия извън групата отново остана Виктор Гергов.

 

След този двубой ЦСКА излезе еднолично втори с баланс 7-3, а в следващия кръг приема Берое. Балкан пък се изравни със Спартак с 6-4, като ще гостува на Академик, но преди това има мач у дома с Порто от втория етап на ФИБА Къп.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Двубоят започна с много високо темпо, като в началото и двата тима залагаха основно на играта под коша. Домакините поведоха със 17:14 в средата на първата четвърт, след като всичките им точки до момента бяха вкарани от Димитър Димитров и Малик Топин. ЦСКА обаче завърши частта със серия от 12:2 и края й дръпна с 26:19 след силно начало на Георги Боянов, Кейлъб Уесън и Брандън Йънг.

 

Постепенно играта се накъса доста от нарушения, след като през първите десет минути нито един от отборите така и не изпълни наказателен удар. Воден от разигралия се Мартин Сотиров, на няколко пъти Балкан стига до равенство, а тройка на Димитров в средата на втория период доведе до пълен обрат – 35:33. „Зелените“ поддържаха леко предимство, но така и не успяха да натрупат по-сериозна преднина, макар за повече от седем минути единствено Божидар Аврамов да имаше кош от игра за съперника. 16 секунди преди почивката точни изпълнения от фал линията на Александър Радукич изведоха ЦСКА напред, но след тройка със сирената на Майки Диксън предимството след първото полувреме отново бе за домакините – 44:43.

 

Армейците стартираха ударно след паузата и след серия от 13:2 разликата за първи път стана двуцифрена. Последва обаче поредица от успешни тройки за шампионите и две минути преди края на частта се стигна до нов обрат – 62:61 след кош на Майки Диксън. Преднината на Балкан достигна 6 и макар Георги Боянов да скъси дистанцията само на точка, преди заключителната четвърт Николай Грозев направи резултата 70:66 в полза на тима му. В тази част Девин Харис за кратко стресна домакините, излизайки накуцвайки, но малко след това се завърна в игра.

 

Баскетболистите на Петър Златанович продължиха да поддържат крехка преднина, но четири минути преди края тройка на Александър Радукич доведе до нов обрат – 85:82. Драмата продължи до последно с размяна на кошове, но и с леко предимство за „червените“. Направилият много силен мач до момента Димитър Димитров този път се пропука и на два пъти пропусна от тройката в последната минута, а грешка на Майки Диксън позволи на Георги Боянов да се разпише за 91:86 при оставащи 38 секунди. Златанович взе прекъсване, но и след него отборът му сбърка в нападение и това на практика окончателно сложи край на интригата в мача.

 

Гостите демонстрираха по-точен мерник при стрелбата от игра (55% срещу 47%), вкараха повече наказателни удари (22/26 срещу 10/10), като и допуснаха по-малко грешки - 10 срещу 16.

 

Георги Боянов бе най-резултатен за успеха с 27 точки плюс 7 борби. Кейлъб Уесън записа 21 точки и 10 борби.


За домакините Димитър Димитров има 24 точки, с 16 е Малик Топин.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БАЛКАН - ЦСКА

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, ЦСКА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи