България издържа едно полувреме в Любляна


България издържа едно полувреме в Любляна
(сн. FIBA.basketball)
12-11-2023 20:22 | BGbasket.com

Женският национален отбор на България записа втора загуба в квалификациите за Евробаскет 2025. В Любляна тимът ни отстъпи на домакина Словения с 63:78, като срещата бе много идентична с първия двубой на нашите срещу Финландия. Двата отбора изиграха изключително оспорвано първо полувреме, в голяма част от което имаха крехък аванс, но съперникът спечели след по-силна игра след почивката.

 

Гостите на практика играха през повечето време без Ива Костова, която се контузи едва след четири минути на паркета. Дебют за представителния ни тим направиха Валерия Алексиева, Виолета Григорова и Виктория Иванова.

 

В групата Унгария излезе начело с две победи след успех като гост в другия мач срещу Финландия с 67:56. По програма в квалификациите следва година пауза, като през ноември 2024 г. България ще има гостувания именно на тези два тима.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Таня Гатева направи сериозна промяна в стартовата петица спрямо мача с Финландия. От титулярите тогава и в този двубой започнаха Борислава Христова и Ива Костова, но този път компания им правеха Гергана Иванова, Габриела Николова и направилата дебют за националния тим преди дни Златка Маданкова.

 

Словения започна мача с 6 поредни точки, преди Габриела Николова да открие сметката на нашите повече от три минути след началото. Водени от Борислава Христова и Карина Константинова, обаче българките бързо стигнаха до обрат. Те се възползваха от грешките на съперника и след няколко размени на водачеството, след първата част бяха напред със 17:14, без никой от отборите да вкара тройка до момента.

 

Баскетболистките на Таня Гатева водеха и през цялата втора четвърт. Разликата обаче така и не надвиши 6, а на почивката те се оттеглиха при 36:35 в своя полза. Близо половината от точките им бяха вкарани от Борислава Христова – 17, но защитата на тима ни така и не успяваше да се справи с центъра Ева Лисец, вкарала 21 за съперника.

 

След размяна на кошовете след подновяването на играта, домакините взеха инициативата. Макар да имаха само една тройка за цялото първо полувреме, за броени минути те нанизаха четири и след серия от 13:0 се откъснаха с двуцифрена разлика, а преди заключителния период водеха с 62:52.

 

Баскетболистките на Йоргос Дикеулакос стартираха последната част със серия от 10:0 и увеличиха още дистанцията. С това те на практика и решиха срещата в своя полза, а единствените два коша от игра за България в тази четвърт дойдоха едва в последната минута.

 

Борислава Христова отново бе над всички за България с 25 точки, Карина Константинова отбеляза 15.

 

За Словения Ева Лисец реализира 28 точки и овладя 7 борби. Зала Фришковец има 17 точки.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА СЛОВЕНИЯ (ЖЕНИ) - БЪЛГАРИЯ (ЖЕНИ)

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2025

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2025

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени)
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи