Тодор Стойков: Със Симеон Варчев като треньор пълнехме залата с по 3 000 човека


Тодор Стойков: Със Симеон Варчев като треньор пълнехме залата с по 3 000 човека
(сн. lap.bg)
20-01-2016 15:02

В понеделник стана ясно, че Симеон Варчев напуска управлението на Черно море Порт Варна след близо 34 години в клуба. В интервю за BGbasket.com самият Варчев призна, че един от най-хубавите му периоди в клуба е свързан с поколението на Тодор Стойков, което в края на 90-те пълнеше залата във Варна и печелеше трофеи. По този повод решихме да се свържем и със самият Стойков, който да разкаже с какво се е отличавала работата на Варчев в клуба и какво си спомня от онзи "златен" период за клуба:

"Симеон Варчев е човек, който е дал много и на варненския и на българския баскетбол. За толкова години като треньор и ръководител, до голяма част Черно море е съществувал благодарение и на него. По негово време са създадени много баскетболисти, доста получиха шанс за изява и не беше случайно, че толкова години се казваше, че варненската школа е най-добрата, а това до голяма степен е и благодарение на Симеон Варчев. Всички титли спечелени във Варна са под негово ръководство като треньор, което говори достатъчно. 

Навремето Варчев даде шанс на мен и на още няколко момчета да играем в мъже само на 18 години, което е нещо трудно случващо се сега. Тогава направихме една хегемония в България, като спечелихме два пъти титлата и три пъти купата на страната, а в продължение на 4-5 години постоянно играехме финали. Друго от най-важните неща тогава бе, че залата във Варна бе пълна и всеки път имаше по 3 000 човека в Двореца и отборът ни просто си беше страшилище в този момент. Наистина първият шанс при мъжете си го получих при него и така започна моята кариера на професионален баскетболист. В момента много малко хора имат сърце да пуснат 18-годишни състезатели на терена. Да, тогава почти нямаше чужденци, но аз получих шанс и го използвах. 

Отсега нататък важното е баскетболът във Варна да го има. Дано тези, които ще управляват клуба от този момент да са наясно с това и да продължат това, което е правено с години във Варна. Малко или много БК Черно море е емблематичен клуб за града в последните 20 години, а през него си минали и са създадени изключително много добри играчи, включително и основни такива за националния отбор. Симеон Варчев е дал много на Черно море, дано тези, които сега ще започнат да не забравят хубавите неща и да работят с пълна сила. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Тодор Стойков, Симеон Варчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи