Истинските извънземни


Истинските извънземни
29-06-2016 21:02

В продължение на десетилетия астрономите се опитват да намерят биологични форми на разумен извънземен живот

 

През последните 20 години разбрахме, че около почти всички звезди следва да има планетни тела. Само в нашата Галактика, в Млечния път, би трябвало да им милиони, а може би дори милиарди планети. Наричаме ги екзопланети и някои от тях вероятно приличат на ранната Земя. Може ли да са и дом за извънземен живот? Труден въпрос, тъй като в момента не знаем как е започнал животът на нашия свят. Каква е точната причина за преход от сложните химични градивни елементи към първите размножаващи се организми, които наричаме живи?

Не знаем колко вероятно е еволюцията на други планети да доведе до появата на разумни технологични цивилизации, както се е случило на Земята. А ако на някои екзопланети все пак се появил разумен живот, той може да е еволюирал доста по-бързо или пък да се е случил по-отдавна, например на планета, която обикаля около по-стара от Слънцето звезда. В такъв случай тези извънземни цивилизации ще имат доста по-напреднали технологии от нашите. Точно този тип аргументи са в основата на възобновения интерес към търсенето на доказателства за извънземен живот.

Руският физик и предприемач Юрий Милнер отдели 100 милиона долара в инициативата Breaktrough Listen, за която разказахме за първи път в бр. 75 на сп. ВВС ЗНАНИЕ. През следващите десет години средствата ще бъдат инвестирани в обновено търсене на извънземни разумни цивилизации чрез проекта Breaktrough Listen. Той ще след 1 000 000 от най-близките звезди до Земята. Е, шансовете за успех вероятно са около няколко процента в най-добрия случай. Но инвестицията си струва и невероятно важна. Ако намерим извънземни, това ще е нова стъпка не просто в науката, но и истинска революция в разбирането ни за мястото на човека в Космоса. Наградата определено си струва!

Много важно е да вземем под внимание различните пътища, по които животът и развитието на видовете биха могли да поемат. Практиката ни учи, че първо трябва да започнем с онова, което знаем, и да използваме научния инструментариум, за да открием дали на някоя от екзопланетите в Космоса няма атмосфери с индикации за наличие на живот. През следващите десет или двадесет години със сигурност ще разполагаме с подобни индикации, благодарение на висококачествените спектри от новите космически телескопи като „Джеймс Уеб“ или пък следващото поколение големи наземни обсерватории, които сега изграждаме. Биохимиците пък скоро могат да решат проблема с произхода на живота. Това ще разберем колко вероятна е появата на живота, както и какви са оптималните места за търсене на извънземни форми на живот. Дали те ще са базирани на ДНК и РНК като животът на Земята, или пък ще има друга биохимия? Предстои да научим.

Хипотезите за появата на извънземен разумен живот обаче са доста по-неясни от тези за наличие на микроорганизми в Космоса. Единственият ни максимално сигурен подход е да наблюдаваме какво се е случило на Земята и да екстраполираме какво би било бъдещето на подобни форми на живот далеч напред във времето.

Чуйте ни!

Мигът, в който получим сигурен сигнал от извънземна цивилизация, ще бъде паметен за историята на човечеството. Откритието ще означава, че някъде друга в Космоса има същества, които са развили разум и технология. Какви биха били обаче тези извънземни цивилизации? В общественото съзнание извънземните обикновено имат хуманоидна форма и често са двукраки, макар понякога да са изобразявани с пипала или пък с очи на рогца, като при охлювите. Възможно е такива същества наистина да има. Аз обаче смятам, че бихме срещнали съвсем различни извънземни. Убеден съм, че това по-скоро ще бъдат сложни и могъщи електронни мозъци. В този смисъл мисленето в термини на понятия като „извънземни цивилизации“ е подвеждащо, тъй като предполага общество от индивиди. Но е напълно възможно извънземните в Космоса да имат едно общо интегрирано съзнание.

Изводът ми се дължи на наблюденията за появата на разума тук, на нашата планета. По-важното обаче е, че включва и очакванията ни за неговата еволюцията вбъдеще, след много милиарди години. Да не забравяме, че Земята се е образувала преди 4,5 милиарда години, а днес Слънцето е на половината от жизнения си път. Така че бъдещата пост-човешка ера би могла да продължи милиарди години. Освен това Вселената вече е била на 9 милиарда години, когато Слънцето се е раждало. Има много по-стари звезди, върху които потенциално би могъл да е възникнал живот и да е еволюирал до разум.

Прочетете цялата статия на сър Мартин Рийс единствено на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи