Хава Рагуб по пътя на мечтите


Хава Рагуб по пътя на мечтите
Хава Рагуб на медицински преглед в новия отбор
29-09-2014 18:56 | Иван Вълчанов

Хава Рагуб ще продължи кариерата си в Турция. Младата баскетболистка, която миналия сезон беше част от Берое Стара Загора, повече от месец тренира с новия си отбор Едремит Гюреспор. С него тя ще играе във втората дивизия на турското първенство.

 

Шампионатът, в който Рагуб и отборът й ще играят, е силен и интересен, тъй като в него участват цели 34 отбора. Миналия сезон нейният тим е завършил на четвърто място, а тази ще търси още по-добро представяне.

 

Отборът е с почти изцяло сменен състав, като от миналата година остават само две момичета. Интересен факт е, че отборите в тази дивизия имат право да картотекират само по една чужденка, което значи, че Хава Рагуб е единствената в отбора.

 

За градчето, в което живее – Гюре, в близост до Измир, младата състезателка каза пред BGbasket.com, че то е малко и спокойно и че хората в него живеят за спорта.

 

Рагуб е родена в Бургас и играе за формациите за подрастващи на Нефтохимик 2010 до 18-годишна възраст. В периода 2011-2013 е част от Черно море Одесос, а миналия сезон игра за женския Берое Стара Загора в НБЛ. „Искам да благодаря на първия си треньор Петър Боев, на Венцеслав Гечев и най-вече на семейството си”, каза тя.

 

„Щастлива съм, винаги съм мечтала да играя в Турция. Тук е едно от най-силните първенства въобще. През април след сезона в България заминах на почивка в Германия и там се запознах случайно с един баскетболен съдия. Той ме свърза с мениджъра на отбора. До десетина дни ме викнаха на проби, тъй като там сезонът още не беше свършил. Направих няколко тренировки с отбора, но тъй като имат право само на една чужденка и имат опция и за американка ми казаха, че ще ми звъннат и това беше всичко. През август ми се обадиха и казаха, че са се спрели на мен”, разказа тя за заминаването си.

 

Ето какво добави Хава Рагуб: „Целта ми е да направя хубав сезон тук тази година и с всяка изминала година да вървя стъпка по стъпка нагоре. Също така и да се класираме за плейофите и дай Боже и на финал. Тук е много по-различно от България, самият факт, че във втора дивизия има 34 отбора, говори сам по себе си. Тук конкуренцията е огромна, никой няма запазено място. Още през първите две седмици освободиха две момичета поради незадоволително представяне в тренировъчния процес.”

 

За начина и мястото си на живот, тя сподели: „Тренираме два пъти на ден и почиваме само неделя, при това не всяка. Настанени сме в 4-звезден хотел и всичко ни е осигурено. Щабът е голям, а залата е страхотна, тъй като е след основен ремонт. Дано успеем да успеем радваме публиката. Отборът има за цел до няколко години да влезе в елита, но затова трябват победи. В България си плащаш и играеш в НБЛ, но тук не е така.”

 

„Освен труда, който ще положа, дано и късметът да е с мен и успея да оправдая доверието, което ми гласуваха тази година. В България пък дано най-накрая да започнат да дават повече шанс и игрово време на младите играчи”, каза още Хава Рагуб.

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Хава Рагуб
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи