Александър Гавалюгов: Научих, че трябва да тренираш здраво, за да вървиш нагоре


Александър Гавалюгов: Научих, че трябва да тренираш здраво, за да вървиш нагоре
(сн.sportsimages.bg)
21-08-2014 17:06

BGbasket.com продължава своята тенденция да ви запознава с млади състезатели, които тепърва ще изгряват на баскетболното поле.

 

Днес ви срещаме с Александър Гавалюгов, състезател в БК Балкан Ботевград. Той е на 8 години, а родителите му казват, че е хванал баскетболната топка още откакто е проходил. От тогава насам той не се разделя с нея и прекарва почти по цял ден в спортната зала. Александър е син на бившия президент на БК Балкан Ботевград и бивш баскетболист Иван Гавалюгов и Стефка Слaвова - дъщеря на една от легендите в българския баскетбол - Венци Славов.

 

Преди дни малкият Гавалюгов се завръща от престижен камп в Сърбия, на който той е единственият българин и успява да впечатли треньорите с изявите си. Младият състезател дори печели 2 златни медала и едно сребърно отличие на състезанията в турнира. Ние се свързахме с малчугана, за да ни разкаже малко повече за това как е преминал кампа и какви са неговите впечатления.

 

 

- Може ли да разкажеш малко повече за кампа, от който се връщаш. Къде точно се проведе и колко дни беше?

- Кампът се проведе в град Кладово, Сърбия и носи името на своя организатор - сръбския специалист Александър Саша Груйч, който от 10 години работи в Русия. Първоначално в ЦСКА Москва, а след това и до момента е треньор по индивидуална подтовка на мъжкия отбор на Локомотив Кубан.

Кампът се проведе 10 дни, а целта му насочена към подобряване индивидуалните качества на състезателите като стрелба, защита, пробиви, подаване, а също така и физическа подготовка .

 

- Колко участници имаше и на каква възраст бяха те?

- Когато аз бях там, това беше третата смяна на кампа. Имаше около 100 участници на възраст между 8-18 години. Всички те бяха руснаци, имаше двама сърби и аз бях единственият българин.

 

- Каква беше програмата на този камп и какви занимания имахте?

- Бяхме разделени на 3 групи според възрастта. Във всяка група има до 6 деца, които работят с по няколко треньори, които да следят за отделните елементи от играта.  Всеки ден имахме двуразови тренировки с продължителност 2 часа и 15 мин. Всяка вечер пък се провеждаха турнири (игра 3х3; 5х5). На сутрешните упражнения тренирахме техника, защита, стрелба, а на следобедната тренировка - подаване и пробиви, както и фитнес за физическа подготовка.

 

- Как научи за този камп ?

- Миналата година бях на камп “Максима” в Златибор с баща ми . Един ден решихме да отидем да разгледаме спортната зала в Златибор и видяхме много деца да тренират. Те бяха разделени на 6 коша като на всеки кош се тренираха различни елементи с максимум по 6 деца на кош и с минимум 5 треньора, които ги коригираха. В същото време там беше на подготовка и руският национал Сергей Биков, чийто треньор беше именно Александър Саша Груйч - организаторът на кампа. Всичко,което видяхме и начинът, по който се тренираше там, събуди моя интерес и този на баща ми . След като се прибрахме в България, баща ми намери координатите за кампа в интернет, свързахме с организатора и ме записа за участие .

 

- Какво научи от него? Мислиш ли, че ще ти бъде полезен за в бъдеще?

- Научих се, че трябва да се тренира здраво, за да напредваш и да вървиш нагоре . В края на кампа всяко едно дете получи писменна оценка за всички елементи, върху които сме работили. Показаха ми какви грешки допускам, как да ги коригирам и върху какво трябва да работя повече през годината, за да го подобря. Със сигурност ще ми е полезен и не мисля да спирам до тук. Ще продължа да участвам редовно в този камп .

 

- Кои бяха треньорите, с които работехте?

- Общо треньорите бяха 35, предимно сърби, но имаше и руснаци, които също идваха да се обучават .

 

- С какви впечатления си тръгна от Сърбия? Какво най-много ти хареса и би ли участвал отново?

- Впечатленията ми са много добри, бих казал страхотни и съм страшно доволен от участието си на кампа.

 

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Александър Гавалюгов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи