Дончич – хлапето, което свикна да надхвърля очакванията


Дончич – хлапето, което свикна да надхвърля очакванията
(сн. fiba.com)
15-09-2017 18:47 | BGbasket.com

„Най-добрият международен талант за всички времена!”

 

„Следващият Лари Бърд!”

 

С тези сериозни твърдения, чуващи се отвсякъде, баскетболистът, върху който има най-голямо напрежение по време на Евробаскет 2017, се казва Лука Дончич. Имаше много интрига за това как 18-годишният словенец ще се справи на голяма международна сцена, особено с куп скаути от НБА и американски журналисти, които следят представянето му.

 

Доскоро имаше консенсус, че талантливият Дончич вероятно ще бъде избран в Топ 5 на драфта на НБА догодина, но не беше ясно как той ще се справи с огромните очаквания.

 

След като изигра огромна роля за победната серия на Словения, Дончич доказа, че вниманието към него не е случайно. Подобрявайки играта си мач след мач, някои анализатори вече предвидиха, че той ще бъде избран под №1 в драфта.

 

Представянето му на Европейското мач след мач показа, че той е готов да се развихри на голямата сцена. Той не просто помага на отбора си, а е решаващ фактор в мачовете му. Това се видя най-вече в мача срещу Латвия и неудържимия Кристапс Пуорзингис. Дончич обаче беше най-влиятелния играч на терена, завършвайки с 27 точки, 9 борби и много важни стрелби и извеждайки отбора си до победа.

 

 

За толкова млад играч зрелостта и справянето на Дончич със среса са забележителни. Възползвайки се максимално от доверието, което му се гласува, той има най-много изиграни минути в отбора – повече дори от капитана Горан Драгич. Неговата статистика показва средно по 15.7 точки,7.7 борби (най-много в отбора) и коефициент 19.3 – съвсем малко зад Драгич. И всичко това, без да играе на най-удобната си позиция – пойнт-гард.

 

Когато Драгич е на пейката или в редките моменти, когато не успява да намери играта си, Дончич поема лидерството и раздава страхотни пасове. Благословен с природен усет към играта, той контролира всичко случващо се на терена и вече има почти пълния баскетболен „пакет”.

 

ПЪТЯТ НА ЛУКА ДОНЧИЧ

 

С течение на турнира неговото влияние върху представянето на отбора е все по-голямо, а гледайки отстрани се вижда как Драгич предава щафетата на по-младия си наследник. В бъдеще Дончич със сигурност ще бъде двигателят на отбора, но сега той просто се наслаждава на това, което може да прави на игрището и се учи от Драгич: „Обичам да играя на позиция пойнт-гард, но съм тук, за да играя за отбора си и да правя това, което треньорът поиска от мен. Горан е суперзвезда, един от най-добрите пойнт-гардове в НБА и има голямо влияние върху мен.”

 

Дончич е перфектният модерен прототип за баскетболист – с изключителна повратливост, позволяваща му да играе на няколко позиции. Той е висок 201 сантиметра и е много здрав физически, като може да играе и като крило и неслучайно е най-добрият борец на отбора си. Критиците гледат с недоверие на атлетизма му и защитните му способности, но той показва, че може да пази здраво съперниците си. Той не притежава очеваден атлетизъм,  но е много бърз и се позиционира добре. Той е доказал, че може да се бори здраво под коша, когато е необходимо, а в нападение играе силно под коша, което се видя и срещу Пуорзингис.

 

 

Въпреки вече впечатляващите си умения, самият Дончич смята, че има да свърши още работа: „Мога да подобря всичко. Най-много трябва да подобря експлозивността си, защитата и стрелбата. Трябва да се развивам всеки ден.”

 

Въпреки че е под светлината на прожекторите, младият гард играе мъдро и спокойно като ветеран. Човек може да се сети, че е тийнейджър само когато чуе плахите му отговори на журналистическите въпроси.

 

Дончич казва, че е поласкан от сравненията с баскетболни величия като Лари Бърд. „Чувам много сравнения. Удоволствие е да бъда сравняван с легенди, но трябва да работя върху собствената си игра. Трябва да работя още толкова много, за да бъда като Лари Бърд. Засега просто играя мач за мач и се опитвам да помогна на отбора ми.”

 

Непоклатим, въпреки напрежението, Дончич ще даде всичко от себе си и ще се наслади максимално на преживяването Евробаскет 2017: „Надявам се да успеем да спечелим цялото първенство. Трябва да играем твърдо в защита. Ако го направим, тогава можем да спечелим. Обичам да играя за страната си. Чувството е страхотно.”

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Лука Дончич, Словения, Евробаскет 2017
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи