СК с позиция относно отразяването на мач №4 между Рилски спортист и Лукойл Академик


СК с позиция относно отразяването на мач №4 между Рилски спортист и Лукойл Академик
22-05-2017 17:49

Съдийската комисия към Българската федерация по баскетбол изпрати до BGbasket.com позицията си относно телевизионното отразяване на мач №4 между Рилски спортист и Лукойл Академик. В подкрепа на тезата си, от СК показаха и видеоклипове със спортните ситуации в двубоя.

 

Публикуваме позицията на Съдийската комисия без редакторска намеса:

 

В седмичното предаване „Арена баскет“ по БНТ,излъчено на 14.05.2017г., водещият застъпи тезата, че на четвъртата полуфинална среща между отборите на Лукойл и Рилски спортист, съдийските отсъждания са провокирали състезателя Николай Стоянов.  В следствие на това, той реагира нервно, получава две технически нарушения и е отстранен.  Ръководството на отбора от Самоков благодари на водещия Камен Алипиев в материал, поместен в BGbasket за „обективното“ отразяване,  подплатено с няколко видео клипа.

 

Бихме искали да представим и нашата позиция относно въпросните клипове, защото тя е съвсем различна от тази, която г-н Алипиев представи по БНТ.

 

Клип №1

Според водещия тук има „крачки“, които не дават предимство и може да не бъдат отсъдени. Ние  смятаме, че когато е налице  грешка, тя трябва  да бъде отсъдена. Това е ситуация, която водещият тенденциозно използва. Същата ситуация, може да се използва и ако има обратната гледна точка.

 

 

Клип №2

Не виждаме нищо нередно в защитните  действията на №34 от Лукойл, съответно Н. Стоянов губи равновесие и се озовава на земята не поради извършено срещу него нарушение, а даже обратното в неговото движение няма нищо баскетболно, а е преекспонирано и опасно за другите състезатели.

 

 

Клип №3

Отсъдено нарушение на №8 от Рилски спортист едновременно от двама съдии. Според нас решението им е правилно. Не може двама съдии от две различни гледни точки да отсъдят нарушение, а ние които се намираме далече от ситуацията да твърдим обратното. Още тука състезателят е за предупреждение за реагиране на съдийско отсъждане.

 

 

Клип №4

В тази ситуация според Камен Алипиев действията на Н. Стоянов са напълно легални. Абсолютно вярно. Ние също сме съгласни с това твърдение. Надяваме се, уважаваният от нас журналист е пропуснал случайно  да забележи, че в ситуацията е отсъдено нарушение на №1 от Рилски спортист, което е лесно да се види от жестикулацията на съдията.

 

 

Клип №5

Направен е коментар, че действията на №8 Стоянов в тази ситуация са легални и не е налице нарушение. Мнението на безспорния капацитет в съдийството г-н Валентин Лазаров обаче е, че нарушението е очевидно, което той споделя в интервю, поместено отново в BGbasket. Тази позиция застъпва и СК към БФБ.

 

 

И още нещо, което в последно време е тема за дискусия в баскетболните среди. Смятаме, че няма нищо конструктивно в задочния спор дали баскетбола или съдийството ни са на по-високо ниво. Редно е те да се развиват паралелно, защото са взаимосвързани и е добре да са на едно ниво. Освен всичко считаме, че професионализам в журналистиката изисква гледната точка на двете страни, а не да се взема страна. Журналистиката е представяне на факти, а не тенденциозно тълкуване на ситуации, които сами виждате, даже не са разтълкувани правилно.

 

СК към БФБ е единственият експертен орган на федерацията относно съдийството, така че е нормално поне задочно да се искат отговори от нея. Ние нямаме никакви претенции относно експертиза в треньорската и журналистическата дейност, но молим да се съобразявате със съществуващия морал и етика.

 

Факт е обаче, че през изминалия сезон в Шампионската лига на ФИБА имаше само двама български представители и те се казват Венцислав Великов и Мартин Хорозов. И още едно първенство ще премине без участието на наш отбор - Европейското за жени това лято. За сметка на това ще има български съдия.

 

СК към БФБ

Председател на СК към БФБ

Стефко Станев

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Лукойл Академик, Рилски спортист, Съдийска комисия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи