Накланя ли се Земята?


Накланя ли се Земята?
06-12-2016 16:09

Оста на Земята не е перпендикулярна на равнината на орбитата ѝ, а сключва с нея ъгъл от около 23,5°. Знае се, че този наклон леко се променя с хилядолетията под влияние на гравитационното привличане на Слънцето, Луната и останалите планети в Слънчевата система. Но се появяват доказателства и за ефекти, предизвикани от климатичните промени. 

През 2013 г. учени от Тексаския университет обявяват, че сателитни измервания показали, че наклонът на земната ос се влияе от промяната в масата, предизвикана от разтопяването на леда, покриващ Гренландия. Екипът установил, че преди около 15 години оста на планетата започнала да се придвижва на изток, а после на юг. По-рано през тази година специалисти от Лабораторията за реактивно задвижване (JPL) към NASA потвърждават този ефект и прибавят още една причина към списъка – промяна в количеството вода, съхранявана в континентите. През последните години по-ниските нива на валежите в Европа и Азия изглежда, че също допринасят за променящия се ъгъл на оста.

И така, дали трябва да обвиним предизвиканите от човека климатични промени? Според екипа от JPL те вероятно са просто част от естествения климатичен ритъм на планетата.

Във всеки случай ефектът не е повод за притеснение. Скорошните промени са по-малко от една милионна част от ъгъла на наклона на земната ос.

Прочетете още любопитни факти на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: BBC Знание
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи