ФИБА обяви война на Евролигата, ще прави Шампионска лига


ФИБА обяви война на Евролигата, ще прави Шампионска лига
27-11-2015 10:24

Седем водещи европейски федерации се събраха в италианската столица Рим, за да дискутират заедно с ръководството на ФИБА премоделирането на европейските клубни турнири. Президентът на ФИБА Орасио Мураторе, вицепрезидентът на ФИБА и президент на ФИБА Европа Тургай Демирел, Генералният секретар на ФИБА Патрик Бауман и представители на федерациите на Франция, Германия, Гърция, Италия, Русия, Испания и Турция дискутираха и взеха решение за бъдещето на баскетбола в Европа.

А в него се очаква да има разделение подобно на това, което имаше преди 15 години. Участниците на срещата в Рим решиха да продължат работата по проекта за баскетболна Шампионска лига, която да започне от следващия сезон. В същото време от Евролигата наскоро също обявиха, че имат подкрепата на 11 от топ клубовете на Европа плюс финансите на IMG и също продължават напред със своя турнир. Това на практика означава, че войната между ФИБА и Евролигата вероятно ще доведе до същото разделение, което през 2001 година създаде Супролигата. В същото време пък се очертава отборите, които изберат Евролигата да бъдат изключени от своите национални първенства.

Идеята на ФИБА е Шампионската лига да включва 16 отбора, а по право да участват Барселона, Реал Мадрид, Олимпиакос, Панатинайкос, Макаби Тел Авив, ЦСКА Москва, Анадолу Ефес и Фенербахче, които да получат по 1.687 милиона евро. Шампионите на Франция, Германия, Италия и Литва биха се класирали директно и ще получат по 375 хиляди евро, а останалите четири места ще бъдат определени в квалификация с 28 отбора от 23 страни. След това ще има редовен сезон с 30 мача, а всяка победа ще носи финансова премия.

Естествено остава да видим какво ще се случи в близките месеци, но едно е ясно - пред прага сме на ново разделение на европейския баскетбол, от което вероятно най-много ще страдат феновете.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи