Хасково 2012 обжалва наказанието на Елена Станкова


Хасково 2012 обжалва наказанието на Елена Станкова
13-11-2014 13:58

Днес стана ясно, че старши треньорът на Хасково 2012 - Елена Станкова, е глобена с 1000 лева и наказана да не води отбора си в един мач на основата на доклад след мача на тима в Бургас срещу Нефтохимик 2010. От Хасково 2012 са обжалвали решението да Дисциплинарния съвет към НБЛ, а освен това изразяват и свое становище относно съдийството. Ето и пълният текст на писмото, което публикуваме без редакторска намеса:

 

 

ДО: ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НБЛ

инж. Петър Георгиев

КОПИЕ ДО: ПРЕЗИДЕНТА НА БФБ

г-н Георги Глушков

 

Ж   А   Л   Б   А

от ръководството на Баскетболен клуб „Хасково 2012”

град Хасково, ул. „Драгоман” №2

 

Уважаеми г-н Георгиев,

на 08.11.2014г. се изигра среща от четвъртия кръг от НБЛ-жени между отборите на Нефтохимик 2010 и Хасково 2012 в град Бургас. Тази среща бе ръководена от старши съдия Татяна Вълчева, и съдии Севдалин Манчев и Светлана Стоянова.

Преди всичко искаме да Ви информираме, че ние като клуб приехме мачовете от първенството в НБЛ-жени да бъдат ръководени от по-млади и неопитни съдии, на които искахме да дадем шанс за изява и развитие. Нашата толерантност е мотивирана от желанието ни баскетболът в България да се развива във всичките си направления.

Начинът, по който бе изсвирен мачът в Бургас, и по който бе ощетен отборът ни, всичко това продиктувано от старши съдията на двубоя Татяна Вълчева, силно ни разтревожи. С поредица от отсъждания в наша вреда, Вълчева опорочи мача, насложи силно напрежение в отбора ни, което ни постави в ненормална и непрофесионална обстановка на работа. Още преди двубоя тя започна да атактува старши треньора на отбора ни Елена Станкова със следните реплики: „Бъди внимателна с поведението си, да не започнем с техническите нарушения.” Тези думи бяха отправени в присъствието на спортния директор на клуба Станислава Станкова и на главния мениджър на клуба Николай Петров. Ние приемаме това като силно пресиране към треньора ни, респективно към отбора. Елена Станкова я увери, че ако бъдат коректни, не се нуждае от подобно предупреждение, а тя отвърна: „При всички случаи ще бъркаме и ще има грешки.” Това поведение ние приехме от самото начало като тенденциозно към нас.

 

Във връзка с изпълнението на задълженията на Татяна Вълчева като старши съдия на мача, ето становището на главния мениджър на клуба ни Николай Петров и бивш баскетболен рефер: „Въз основа на моята 17-годишна практика като съдия по баскетбол, преценявам, че Татяна Вълчева не изпълни коректно служебните си задължения като старши съдия, защото срещата бе започната без подпис на охранител или МВР на официалния протокол. При един толкова лошо и слабо изсвирен мач, е недопустимо съдиите на остават 30 минути на секретарската маса след приключване на срещата, за да изнервят допълнително двата отбора, които останаха изключително недоволни от съдийството. Необяснимо за мен е да се пишат жалби срещу поведението на старши треньора Елена Станкова, при положение, че тя не бе санкционирана от реферите за поведението си по никаква причина, още повече, че в доклада на дежурния представител на БФБаскетбол не фигурира инцидент. По време на целия мач Вълчева води непрестанни диалози със старши треньора на Нефтохимик 2010, като това също бе предпоставка за нажежаване на атмосферата. Защо срещу него няма отправена жалба след като след приключване на двубоя в мое присъствие и в присъствие на спортния директор на клуба ни, държеше тон и сметка за поведението на съдиите и лично на Татяна Вълчева?! В моите задължения на главен мениджър е гледане на видео от двубоите и изказване на мнението ми в частта ръководене на мача от съдиите. В този двубой отборът ни е ощетен в повече от двадесет ситуации, като най-фрапиращите са свързани с отсъжданията на Татяна Вълчева и Светлана Стоянова. Най-фрапираща, за мен, беше ситуацията с Нели Пашева, която е наш основен състезател. Беше й отсъдено абсолютно несъществуващо 4то лично нарушение, което се доказва и то на видео записа, а за капак й беше отсъдено и техническо нарушение, което се яви и 5то за състезателката.”

 

Ето и мнението на състезателката на БК Хасково 2012 Нели Пашева, и дългогодишна национална състезателка: „От толкова години съм състезателка по баскетбол, но за първи път съдия си позволява да се подиграва така с мен на игрището. Татяна Вълчева ми свири измислен от нея фаул, след което моментално се обърна към мен и с остър тон ми каза веднага да си вдигна ръката, че ще ми свири и техническо. В момента, в който си вдигнах ръката, тя ми свири техническо нарушение за жестикулация, което беше и моето пето лично нарушение, с което срещата за мен приключи принудително в много важен момент за отбора. Секунди след това, по същия начин, съдийката атакува и колежката ми Ралица Нанева с ново измислено нарушение. Така за една атака отборът на Нефтохимик 2010 би 5 наказателни удара, което можеше да предреши изхода на двубоя. Да Ви кажа честно за първи път виждам тази съдийка, както и другите двама и съм възмутена от наглостта им. Аз съм дала много за българския баскетбол и заслужавам поне елементарно уважение, а не подигравка. Същото се отнася и за колежката ми Ралица Нанева. Искам да кажа, че за българския баскетбол дадохме двете общо шест операции и това е достатъчно за елементарно отношение.”

 

Ето и мнението на старши треньора на отбора Елена Станкова: „След завършване на срещата ми се наложи да проведа дълъг разговор с майката на Ралица Нанева, след което видях, че Татяна Вълчева е все още на секретарската маса. Отидох при нея, заедно с главния мениджър на клуба Николай Петров и в присъствието на спортния директор на клуба Станислава Станкова, като се опитах да й анализирам житейските последствия от нейното поведение. 12 години работих с подрастващи и бях изградила шампионски отбор в „Академик” София и след това „Академик 2003”. Дадох на българските национални отбори 8 национални състезателки. В тези години Татяна Вълчева прохождаше в съдийството. Но единствената отличителна черта, която остави в мен в годините, е тенденциозното отношение, което проявяваше към мен и дъщеря ми. Обясних на Вълчева, че тормози мен и детето ми толкова дълъг период и се опитах да й дам отправна точка, че тя също има дъщеря, че житейското колело се върти, че със сигурност ще се намерят хора, подобни на нея, които ще тормозят и нейното дете, и чак тогава се надявам тя да разбере поведението си. По жалбата, която е подала срещу мен към ДК, разбрах, че Татяна Вълчева не е проявила интелигентност да разбере същността на думите ми с цел да лимитирам нейния житейски негативизъм. Ръководена от злобата си, тя адресира случая към ДК, който случай не касае срещата и аз съм учудена от факта, че изобщо е била разглеждана. Наложенето ми наказание в размер на 1000лв. показва, че в българския баскетбол има сериозни проблеми. Дефицитът на интелигентност придобива цифрени показатели, които от своя страна със сигурност не са спасението на българския баскетбол. Ще обжалвам взетото решение в името на справедливостта.”

 

Уважаеми г-н Георгиев,

ръководството на Баскетболен клуб „Хасково 2012” е убедено, че съдията по баскетбол Татяна Вълчева е изчерпала кредита на доверие, даван й от СК към БФБ със своите некомпетентни действия по терените и Ви препоръчваме да обърнете внимание на това.

Не адресираме това писмо до мениджър съдийство към НБЛ г-н Георги Вълчев, тъй като там конфликтът на интереси е очеваден и считаме това за безполезно. 

 

дата: 13.11.2014г.                 


Тагове: НБЛ - жени, Елена Станкова, Хасково 2012
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи