Класирането ни на Евробаскет 2022 в Топ 5 на магическите моменти от миналите квалификации


Класирането ни на Евробаскет 2022 в Топ 5 на магическите моменти от миналите квалификации
(сн. FIBA.basketball)
07-02-2024 13:03 | BGbasket.com

Класирането на мъжкия национален отбор на България за Евробаскет 2022 бе поставено от ФИБА в Топ 5 на магическите моменти в предишните квалификации. Своеобразната класация на централата бе представена близо две седмици преди началото на новия цикъл мачове. Ето и какво написаха от ФИБА:

 

България се завърна на Евробаскет, помага за довиждане на Латвия

 

"Битките между България и Латвия заслужават да бъдат споменати отделно.

 

България не беше опитвала Евробаскет от 2011 г., но поднесе една от изненадите на квалификациите, като прекрати тази серия за сметка на тима на Латвия, който пропусна европейските финали след девет поредни участия в тях. Но въпросът „как се случи“ в тази история е може би дори по-впечатляващ от самия факт.

 

 

Превъртете назад към първата среща между двата отбора в Ботевград, завършила със 110:104 след две продължения и повече обрати и промени на посоката от алпийско изкачване.

 

Ако имате пет минути, най-добрите моменти от мача си заслужават.

 

 

А ако нямате пет минути, току-що сте пропуснали около половин дузина възможни печеливши кошове, включително и една луда тройка на Дий Бост, която в действителност донесе победата на България.

 

Тази история наистина има Част 2, като България даде целувката на смъртта на Латвия, когато българите отидоха в Рига и задържаха домакините само на шест точки в четвъртата четвърт за победа с 66:65 в предпоследния мач от група H.

 

 

След като пропусна Евробаскет 2022 при такива болезнени обстоятелства, Латвия се погрижи да не повтори отново същите грешки с много по-убедителни изяви по пътя към Световното първенство през 2023 г. След като трябваше да преминат през предварителните квалификации, латвийците отидоха да спечелят 11 от 12 мача в квалификациите, за да стигнат до първото си Световно първенство, където в крайна сметка завършиха пети."

 

Сред магическите моменти е поставен също мачът между Литва и Дания, в който Мантас Калниетис блокира стрелба на съперника в последните секунди и така спасява литовците от това да не се класират за Европейското. Отличени са още 38-те точки на датския национал Гейбриъл Лундберг срещу Чехия, невероятното представяне на изгряващата тогава звезда на Турция Алперен Шенгюн и шокиращата победа на Швейцария над Сърбия.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи