Ивайло Стефанов в студио СПРИНТ: От 35 години спазвам един и същи тренировъчен режим (видео)


19-02-2021 18:00 | BGbasket.com

Който спестява от физическа подготовка, прави много голяма грешка, смята бившият ни волейболен национал.

 

В поредното издание на спортно студио СПРИНТ, наш гост е бившият волейболен национал Ивайло Стефанов (ЦСКА).

 

Стефанов, който ще навърши 48 години през лятото, няма аналог не само у нас, но и в Европа, като играещ професионален състезател на тази възраст. Волейболистът говори за спортното дълголетие и начинa на поддържане за оптимална форма независимо от възрастта.

 

 

Достигането до спортно дълголетие е сбор от компоненти, като физика на тялото, психика, физиология, режим и донякъде късмет. Защото, ако един играч се контузи, може да приключи много бързо, смята известният ни състезател.

 

„Продължавам да играя волейбол, защото ми е добре и ми е интересно. Правя го с някаква лекота, донякъде е необяснимо и за самия мен. Но 35 години спазвам един и същи режим. Смятам, че той е много по-важен от самите мачове. Трябва да се тренира, за да се държи високо ниво. Ако мислиш, че можеш да спестиш по време на занимания, а на мач ще покажеш нещо, няма как да стане. Основата е всекидневно влагане в тренировка.“

 

Физиологията на всеки човек е индивидуална, но с основно значение за спортното дълголетие, казва още Ивайло Стефанов. Той самият не спазва някакъв строг хранителен режим и не се подлага на диети. 

 

„Не се лишавам от някакви определени храни. Ям каквото моят организъм поиска, но в границите на разумното.“

 

 

Физическата подготовка е друг много важен фактор. За да има един организъм енергия, трябва да е физически подготвен. Предпазването от травми също зависи от физиката на тялото. Който спестява от физическа подготовка, прави много голяма грешка, убеден е Стефанов.

 

Относно ВК ЦСКА Стефанов заяви, всички заедно, млади и стари, се борят за оцеляването на "червения" клуб. В момента основната цел е развитието и израстването на младите състезатели. През годините "армейците" са се утвърдили като клуб с водеща детско-юношеска школа у нас и много изтъкнати наши волейболисти са тръгнали именно от от ЦСКА. 

 

„Всичко това ни дава една удовлетвореност, че се работи и се постигат резултати, макар че не сме финансово обезпечени, както повечето други клубове“, категоричен е Стефанов.

 

За себе си и отношенията с по-младите волейболистът заявява, че изминалите години и натрупаният опит водят до промени – станал е много по-търпелив и толерантен.

 

„Хората, които ме познават от преди 20-30 години, знаят, че винаги съм казвал директно нещата. Сега съм много по-дипломатичен. Повечето от отбора са толкова малки, че могат да ми бъдат деца и съм много по-внимателен към тях.“

 

Относно бъдещето? Ще играя докато мога и докато го искам. Планове не правя. Бъдещето само ще покаже“, допълва още Стефанов.

 

Цялото интервю с Ивайло Стефанов можете да гледате във видео-материала.

 

https://bgvolleyball.com/pictures/pic_big/gallery/news/Ivaylo_Stefanov_poster_CSKA_2019.JPG

 

ВИЗИТКА:

 

Ивайло Стефанов е роден на 19.07.1973 година. Започва спортната си кариера в Левски, бивш национал, с много успехи и титли, както с  „лъвовете“, така и от различни клубни първенства. Висок е 202 см и играе на поста посрещач.

 

Шампион е на България с Левски-Сиконко, които напуска през 1996 година.

 

Ивайло Стефанов е световен шампион за младежи с националния отбор на България от Световното първенство в Кайро през 1991 г. и е участвал на две световни първенства с държавния тим в Япония 1998 г. и Аржентина 2002 г.

 

Шампион е на Австрия с Донаукрафт (Виена) и на Турция с Арчелик и Халкбанк, а освен това е играл и в бразилския Олимпикус (Телеспа) и полският  Ястжембски Венгел

 

От сезон 2009/2010 е състезател на ЦСКА. С „червените“  достига до ¼ фнал в турнира за Купата на ЦЕВ.

 

В момента е играещ помощник-треньор на ВК ЦСКА (София).

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Студио СПРИНТ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи