Възможните съперници на България в световните квалификации: Група B


Възможните съперници на България в световните квалификации: Група B
(сн. lap.bg)
21-08-2017 15:37 | BGbasket.com

В четвъртък, 24 август, ще бъде изтеглен пълният жребий за световните квалификации. България вече си осигури място в същинската фаза и чака да научи единствено своите съперници. В дните преди жребия BGbasket.com реши да ви запознае по-подробно с отборите във всяка една от четирите групи.

 

Започваме с група B, където са Латвия, Турция и Украйна.

 

Латвия

 

Латвия е редовен участник на Европейски първенства при мъжете през последните години. На Евробаскет 2015 тимът достигна четвъртфинал, където отстъпи на Франция със 70-84, а впоследствие остана на осмото място в крайното класиране. Най-големият успех при мъжете Латвия постига през далечната 1935 г., когато става европейски шампион. Четири години по-късно тимът отново играе финал, но остава със сребърните медали. Това са и единствените две отличия на Латвия на големи първенства.

 

Латвия изигра седемконтроли през това лято. Тимът победи Финландия на старта на подготовката, но след това записа две поражения от Грузия и Полша. Латвия изигра и още една контрола с поляците, като този път взе реванш, а след това победи и Литва в друг приятелски мач. Снощи латвийците записаха нов убедителен успех срещу Румъния у дома.

 

Най-голямата звезда на латвийския национален отбор безспорно е центърът на Ню Йорк Никс Кристапс Пуорзингис. Той обаче може и да не вземе участие в предстоящите мачове заради идеята на отборите в НБА и Евролигата да не пускат играчите в националните отбори по време на квалификациите.

 

Турция

 

Турция определено е най-класният отбор в тази група, като много пъти през последните десетилетия играе не само на европейски, но и на световни финали. По време на Евробаскет 2015 тимът достигна осминафиналите. Южните ни съседи завършиха на четвъртото място в своята група, което ги изправи срещу Франция в първата фаза на елиминациите. Двубоят завърши  при резултат 76-53 в полза на „петлите“. Най-големият успех на турския национален отбор е достигането до финал на Световното първенство през 2010 г. В мача за титлата обаче Турция отстъпи на САЩ с 64-81 и остана със сребърните медали.

 

По време на подготовката за Евробаскет 2017, на който страната е един от домакините, Турция изигра пет контроли. Тимът започна с минимална загуба от Финландия, но след това отстъпи на Италия с 20 точки разлика. Последваха три драматични победи срещу Чехия, Словения и Израел.

 

В отбора има много промени, като една от тях е новият старши треньор. Уфук Саръджа бе назначен на поста в началото на годината, след като Ергин Атаман избра да се концентрира върху кариерата си с клубния си тим Галатасарай. Един от основните играчи на тима Ерсан Илясова вече обяви, че пропуска шампионата заради изморителния сезон в НБА. Съставът на турския национален отбор за квалификациите до голяма степен ще зависи и от решението на НБА и Евролигата относно казуса с участието на състезателите.

 

Украйна

 

Украйна е най-познатият съперник на България от трите. Двата тима бяха в една група по време на квалификациите за Евробаскет 2017 през миналото лято. Баскетболистите на Любомир Минчев загубиха и двата си мача, но при домакинството в Ботевград отстъпиха само с 5 точки и почти до самия край имаха шанс за победа.

 

Украинците участваха на Евробаскет 2015 и на Световното първенство година по-рано, но така и не успяха да прескочат груповата фаза. По време на Европейското през 2013 г. те достигат най-предното си класиране, което е четвъртфинал. Там обаче отстъпват на Хърватия със 72-84. Впоследствие тимът стига до шестото място в крайното класиране след загуба от домакина Словения с 63-69.

 

Украйна записа три загуби през това лято. През юли тимът загуби като гост на Холандия, а след това отстъпи и на Беларус у дома. Преди седмица Украйна падна навън и от Хърватия. И трите поражения обаче бяха с малки разлики.


Най-добре познатото име в състава на Украйна за българските фенове е това на Максим Корниенко, който през миналия сезон носи екипа на Лукойл Академик. Той е неизменна част от състава на Украйна вече девет години.

 

Очаквайте в BGbasket.com анализи и за останалите групи, в които може да се падне България в световните квалификации.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Латвия, Турция, Украйна
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи