Над 85 български треньори и над 40 чужденци се включиха във FIBA U14 Get Together


Над 85 български треньори и над 40 чужденци се включиха във FIBA U14 Get Together
23-10-2016 16:29 | basketball.bg

Над 85 българки треньори и над 40 техни колеги от чужбина се включиха в четвъртото издание на FIBA U14 Get Together, което приключи в София.

 

Основната група от български специалисти имаше възможността да попива знания от американеца Крис Дийл и гръцкия специалист Костас Мисас. Двамата изнесоха по две лекции в зала „Триадица“ и говориха за важността от основните баскетболни и умения в ранна възраст и видове защита. Във втората част от заниманията се включиха и над 40 чуждестранни треньори. Практическата част завърши с лекция от треньора в ЦСКА Христо Ценов на тема: Изграждане на среда за оптимално развитие на таланти.

 

В събота заниманията за специалистите по детско-юношески баскетбол продължиха с две нови лекции, една беседа и практически занимания по групи. Лекция на тема „Кой може да бъде треньор“ изнесе германецът Майкъл Шварц, специалист и отговорник за треньорите към ФИБА Европа. Той обясни, че треньорът трябва да е емпатичен, да е отдаден и комуникатор, да е педагог и психолог.

 

Той запозна участниците и с програмата FIBA European Coach Certificate, курс за специализация на млади треньори на европейската централа, който вече завършиха и няколко родни специалисти. „Програмата предоставя достъп до големи лектори, дава възможност за споделяне на идеи с други треньор, гледане на мачове, придобиване на нови познания за баскетбола, фокусира участниците в откриването на таланти“, каза Шварц.

 

След това той проведе дискусия във формата на интервю с Костас Мисас, който запозна по-неопитните си колеги със своята треньорска философия и основни практики.

 

Крис Дийл пък представи пред колегите си двугодишния международен проект с участието на България, Турция, Македония, Румъния и Косово, за развитие на потенциални 14-годишни баскетболисти и обещаващи треньори. Този проект започна през август във Варна, където 64 деца и 14 треньори работиха заедно. След това група от 30 деца и 8 треньори участваха и в международен камп в Румъния.

 

Срещата FIBA U14 Get Together завърши с приятелски баскетбол между участващите треньори, който завърши с продължение и наравно.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи