Росен Барчовски: Сериозният дебат е как да произведем добри треньори, които да създадат добри играчи


Росен Барчовски: Сериозният дебат е как да произведем добри треньори, които да създадат добри играчи
27-05-2016 16:04

BGbasket.com започна анкета сред треньорите и президенти на отборите в Националната баскетболна лига относно това трябва ли да се намали броя на чужденците, нужно ли е да има правило за използване на млад играч до определена възраст и какво според тях трябва се промени в НБЛ, за да се развиват лигата и българският баскетбол. От страна на Рилски спортист потърихтм дългогодишния треньор на мъжкия тим, който е част и от УС на БФБ Росен Барчовски:

 

Ето какво е неговото виждане:

 

- Трябва ли да бъде намалена бройката на чужденци и ако да колко. Защо?

Трябва да се направят промени и в двете посоки. Различно е за отборите, които искат да играят в европейски турнири под егидата на ФИБА или в Балканската лига. Все още нямаме достатъчно играчи, за да може да минем без чужденци, но не бива да бъдат и повече. Мисля, че това е добър и балансиран вариант в обратния случай ще има изкривяване. Намаляването на чужденците ще даде още по-голямо преимущество на клуб като Лукойл Академик, а не обратното.  

 

- Трябва ли да има правило за използване на млад играч до определена възраст?

- Мисля, че това е изкуствено. Искам веднъж завинаги да се разбере - ние поддържаме цялата една А група, която представлява своеобразно място за развитие на млади играчи. 12 отбора по 12 човека. Преди това има състезания от 10 до 19-годишна възраст, че и А група. Това са достатъчно много състезания и места, където да могат да се развиват играчите. Националната баскетболна лига е място за професионален баскетбол, където трябва да се прави продукт, който да се продава. Това е проблемът ни.

 

Не приемам всички други изкуствени мерки. Който има качества да играе, той ще се пребори и ще играе. Видяхте как играха Павлин Иванов и Крис Минков. Просто си бяха най-добри и толкова, а не защото някакви правила е налагало те да играят. Колко време трябва да се развиват едни играчи и колко състезания трябва да направим? Само в България си гледаме децата, докато станат на 50 години. Даваш му път и възможност да се развива, докато стане на 18, 19 години и след това е въпрос на конкуренция. Който го може, го може, който не го може – довиждане!

 

- Какво според вас трябва да се промени в НБЛ?

- Общо взето нещата са добри. Казах, че подкрепям предложението на Константин Папазов да се експериментира поне един сезон да завърши с Файнъл 4 да видим какво ще стане. Никой няма да умре. Може пък да направим нещо много по-интересно.

Искам да се запази всичко. Проблемът на българския баскетбол е в производство на подрастващи при подрастващи, а не в лигата. Тя е продукт. Националният отбор също е продукт, следствие и каквито и ще изкуствени неща да правим, трябва да се води дебат как да произвеждаме добри треньори, които да произвеждат добри баскетболисти. Лигата трябва да гледа максимално как го правят другите, които имат напредък и да копираме, а не да измисляме топлата вода. Много добър пример е Израел. Държава, която в някои неща наподобява българския баскетбол, въпреки че и те ни дръпнаха напред. Сравнително малка държава с един страхотен хегемон Макаби. След като това нещо се направи успяха няколко отбора да ги изместят, за да има някакъв по-голям интерес. Смятам, че това нещо може да помогне, но не е водещо. Много е лесно така да си коментираме какво става в лигата. Сложният дебат е как да произведем добри треньори и те вече ще произведат добри баскетболисти.   

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Росен Барчовски, НБЛ - мъже, Рилски спортист, Анкета - чужденци
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи