Изявление на Хасково 2012 относно ситуацията в женския ни баскетбол


Изявление на Хасково 2012 относно ситуацията в женския ни баскетбол
13-12-2014 21:25

След Дунав и Монтана 2003 преди два дни, сега дойде ред и на ръководството на БК Хасково 2012 да изпрати своята гледна точка относно ситуацията в българския женски баскетбол. Публикуваме писмото от клуба без редакторска намеса:

 

Ръководството на БК Хасково 2012 е силно обезпокоено от критичната ситуация, в която се намира женският баскетбол в България като цяло, и начинът, по който протича първенството от НБЛ-жени. В рамките на 2 години и половина ние изградихме структура с единственото намерение да бъдем от полза на българския баскетбол и успяхме да възродим един баскетболен център като град Хасково и също така да повишим, чрез участието си, нивото на женската лига. В тези изключително тежки години, както ние, така и другите клубове, полагаме неимоверни усилия за финансово стабилизиране, респективно за съществуване на първенството. Трудът, който полагат треньори и състезатели, е достоен за уважение и всички звена, обслужващи българския баскетбол, трябва да гледат на него по такъв начин. За голямо наше съжаление и разочарование, ние получаваме некоректност и удари от част от тези звена. Визираме съдийството и феноменът, който то се явява в НБЛ-жени. Имайки предвид, че баскетболът съществува, благодарение на труда на състезателите и треньорите, ние сме категорично против и възразяваме остро срещу поведението на част от съдиите, на техния мениджър, както и функцията на дежурните делегати. След като прочетохме възраженията на Монтана 2003 и Дунав 8806, които считаме за абсолютно достоверни, на свой ред реагираме, провокирани от поредния мач, който изиграхме под съдийски натиск и провокации.

 

Днешният ни мач срещу Нефтохимик 2010 бе тотално компрометиран от съдиите Мирослав Томов, Иван Николов и Севдалин Манчев. Неточните им отсъждания започнаха от първата минута на срещата, в резултат на което се изля кофа кръв от носа на Анита Тейлане без да бъде санкционирана нито една състезателка от противниковия отбор. Ще предложим видео запис, за да се види къде е лакътът на противниковата състезателка. И дали, ако лакътът й е над нивото на раменете, това не е лично нарушение?! До последния съдийски сигнал поведението на съдиите беше тенденциозно към нас. Според критериите на тези рефери, екипът, който седи на скамейката на Хасково 2012, трябва да бъде глухоням, тъй като дори разговор помежду ни за тях е основание за дисквалифициращо нарушение на спортния ни директор. Приемаме техническото нарушение, отсъдено от Иван Николов на спортния директор, но по необясними за нас причини Мирослав Томов изфабрикува мигновено и дисквалификация.

 

Получихме на електронната ни поща видео материал и писмено пояснения за конкретно движение в баскетбола, за което вече не се отсъждат крачки от спортния директор на НБЛ Сандра Велчева. Явно мениджърът на съдиите Георги Вълчев не е снабдил с подобна официална информация рефера Иван Николов. След като изгледахме мача Дунав 8806-Нефтохимик 2010 бяхме силно притеснени, че отборът на Нефтохимик 2010 ще получи същите подаръци и в Хасково. И това се случи. По наша преценка тези два мача не са изсвирени коректно, като и в двата тимът от Бургас е подкрепен. Това са два мача срещу преките им конкуренти, дербита, в които са ощетени домакините. Силно впечатление ни прави това, че в двата си мача срещу Нефтохимик 2010 получихме две технически нарушения и едно дисквалифициращо. Същото се е случило и в Русе, като потърпевш е бил отборът на Дунав 8806.

 

Наблюдаваме грозна тенденция. Всичко това обостря атмосферата в спортните зали. Не се дава възможност на зрителите да изпитат удоволствие от това, за което са заплатили и освен това биват провокирани. Предварително предупредихме ръководствата на НБЛ и БФБ, че Мирослав Томов и Севдалин Манчев са изключително неподходящи да ръководят мачове на Хасково 2012, като вторият беше рефер и на гостуването ни в Бургас. Чудно съвпадение. Същият внесе огромно напрежение сред публиката с това, че бил наплют, нещо, което не отговаря на истината, тъй като проведохме преди мача специални разговори с феновете за нормално поведение, след несправедливите наказанията на Монтана 2003 и Дунав 8806. Мачовете, които Мирослав Томов е ръководил между нас и Нефтохимик 2010 са пълен провал.

 

За нас е много обидна позицията, в която са поставени повечето клубове. Баскетболът просто трябва да бъде оставен чист и неопетнен. Всичките опити, които направихме да сигнализираме на ръководителите на българския баскетбол, останаха нечути.


Успоредно обаче с това треньорката на Хасково 2012 Елена Станкова бе привикана и предупредена от същите тези ръководители да не дава изявления за случващото се, да си спести оценките по отношение на ситуациите, и тя с уважение го направи. Сега ние очакваме същите тези ръководители да разберат, че има проблем, че той не е в клубовете, да направят наредбите си така, че да защитават клубовете, а не да бъдат санкционирани за какво ли не. В противен случай болното място ще става още по-болно, но покрай него ще заболее и здравото. Оставаме на разположение на българския баскетбол с действията си да сме градивен елемент, но не и боксова круша.


БК Хасково 2012


Тагове: НБЛ - жени, Хасково 2012
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи